در این برگه قصد داریم شما را با دنیای بازیافت فلزات آشنا کنیم و به مزایا و کاربردهای آنها بپردازیم. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
1- مقدمه
2- فلزات، مزایا و کاربرد آنها
1- مقدمه
موضوع بازیافت فلزات به عنوان یک صنعت رقابتی و تثبیت شده که سراسر جهان را در بر گرفته است، کاملاً پیچیده است. با این حال، آمارهای زیادی وجود دارد که ارزش برجسته کردن این موضوع را، به ویژه برای نشان دادن ارزش خالصی که بازیافت فلز به طور کلی برای جهان به ارمغان می آورد، نشان میدهد.
اهمیت این موضوع ما را برای مطالعه اثرات بازیافت فلزات در سراسر جهان و کاربرد آنها در صنعت ترغیب کرد. لذا پیشنهاد میکنیم شما نیز برای مطالعه این مطلب با ما همراه شوید.
2- فلزات، مزایا و کاربرد آنها
ضایعات فلزات از جمله آلومینیوم، مس و روی همگی فلزاتی هستند که بخشی از زندگی روزمره را تشکیل میدهند و اغلب بازیافت میشوند و چندین بار برای تولید محصولات جدید مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از فلزات به اقلام دیگر تبدیل میشوند، در حالی که برخی دیگر را میتوان به طور مکرر به همان شی اولیه تبدیل کرد. نه تنها استفاده مجدد و بازیافت مواد اقتصادی است، بلکه این فرآیند به کاهش انتشار CO2 و آلودگی هوا و آب نیز کمک میکند.
اگر در دنیای بازیافت فلزات تازه وارد هستید، تعداد فلزات مختلفی که مجددا استفاده میشوند ممکن است کمی تعجب آور باشد، به خصوص که ممکن است مقداری فلز قراضه در اختیار داشته باشید که ارزش خرید و فروش را دارد. در ادامه به بررسی محبوب ترین فلزات می پردازیم.
آلومینیوم
آلومینیوم یکی از مقرونبهصرفهترین فلزات برای بازیافت است که در مقایسه با هزینه های تولید، صرفهجویی زیادی در انرژی ایجاد میکند. مانند بسیاری از فلزات، آلومینیوم را میتوان بدون از دست دادن هیچ یک از خواص مفید خود به طور نامحدود بازیافت کرد.
مزایای بازیافت آلومینیوم
- تخمین زده میشود که 75٪ از کل آلومینیوم ساخته شده تا به امروز در گردش است. بازیافت آلومینیوم 95 درصد انرژی کمتری نسبت به زمانی که با استفاده از مواد خام تولید میشود، مصرف میکند. بازیافت یک تن آلومینیوم باعث صرفه جویی در 8 تن بوکسیت خام و 9 تن انتشار CO2 میشود.
- بازیافت یک آلومینیوم میتواند انرژی کافی برای تامین انرژی یک لامپ 100 واتی را تا چهار ساعت ذخیره کند.
- یک قوطی آلومینیومی را میتوان 8 بار در سال بازیافت کرد و در مصرف انرژی صرفهجویی کرد تا 160 قوطی جدید تولید شود.
آلومینیوم بازیافتی برای چه مواردی استفاده میشود؟
به عنوان یک فلز، خواص آلومینیوم آن را برای استفادههای مختلف، بسیار محبوب میکند، زیرا انعطاف پذیر، قوی و سبک است. برخی از کاربردهای اصلی آلومینیوم عبارتند از:
- ساخت و ساز ساختمان : میتوان از آن برای ایجاد قاب در و پنجره، سازه های ساختمانی مانند استخرها و پل ها و سقف استفاده کرد.
- صنعت حمل و نقل : به ساخت هواپیما، قطار، قایق و اتومبیل و همچنین وسایل نقلیه کوچکتر مانند دوچرخه و موتور کمک میکند.
- بسته بندی : به عنوان ماده اصلی قوطی و فویل استفاده میشود. یک قوطی خالی نوشیدنی که بازیافت میشود میتواند از فرآیند بازیافت عبور کند و ظرف 60 روز به عنوان یک قوطی کاملاً جدید به فروش برسد.
- الکتریسیته: به دلیل مقاومت و رسانایی کم به عنوان ماده اصلی در خطوط فشار قوی استفاده میشود.
فلز مس
مانند بسیاری از فلزات دیگر، مس نیز میتواند بدون از دست دادن عملکرد به طور بی پایان بازیافت شود. ضایعات مس درجه ممتاز حدود 95 درصد از ارزش خود را در مقایسه با فلز اولیه اصلی نگه میدارند و به دلیل ارزش بازیافت قابل توجهی که دارد، شهرت زیادی به دست آورده است. با افزایش 250 درصدی تقاضای جهانی از سال 1960، مس بازیافتی در کاربرد های مختلف شامل مصالح ساختمانی مانند سقف و روکش، حمل و نقل مانند قطار و اتومبیل، همچنین یافتن راه خود در سکه ها، وسایل آشپزی، مجسمه ها و آلات موسیقی استفاده میشود. با این حال، به دلیل خواص رسانایی آن، اکثریت قریب به اتفاق (65٪) در کاربردهای الکتریکی استفاده میشود.
مزایای بازیافت مس
- بازیافت مس مقدار زیادی در انرژی تا 85 درصد در مقایسه با ساخت فلز از ابتدا، صرفه جویی میکند.
- تخمین زده میشود که 80 درصد از کل مس استخراج شده از زمین امروزه هنوز مورد استفاده قرار می گیرد.
- استفاده از ضایعات مس انتشار جهانی CO2 را تقریباً 65٪ کاهش می دهد.
- تقریباً 42 درصد مس مورد استفاده در اروپا از منابع بازیافتی تامین میشود.
مس بازیافتی برای چه مواردی استفاده میشود؟
به جز نقره، مس بهترین رسانای الکتریکی در جهان است که آن را بسیار ارزشمند و از جمله پرفروشترین ماده در صنعت تبدیل میکند. بازیافت مس از نظر زیست محیطی و اقتصادی فوق العاده مفید است. کاربردهای رایج مس عبارتند از:
- کاربردهای الکتریکی : به دلیل رسانایی و خواص مقاومت کم، اغلب برای سیمها، مدارها، کلیدها و آهنرباهای الکتریکی استفاده میشود.
- لوله کشی : مس در واحدهای تهویه مطبوع و سیستم های تامین آب استفاده میشود؛ زیرا فلزی غیر قابل نفوذ است که منبع آب را از آلودگی محافظت میکند.
- سقف و عایق : به دلیل نقطه ذوب بالاتر و مقاومت در برابر عناصربسیار مناسب است.
- وسایل خانگی مانند ظروف آشپزی، دستگیره در و کارد و چنگال.
- روی بازیافتی برای چه مواردی استفاده میشود؟
- روی که به طور سنتی به دلیل خاصیت ضد زنگ خود شناخته میشود، در زندگی روزمره به شکل سکه نیز وجود دارد.
- کاربردهای رایج روی عبارتند از:
- گالوانیزه کردن : معمولاً به عنوان یک پوشش برای کمک به محافظت از آهن و فولاد در برابر خوردگی استفاده میشود (گالوانیزه کردن به سادگی نام این فرآیند است).
- باتری : روی به عنوان یک ماده جزء آند استفاده میشود.
- برنج : که از آلیاژ روی و مس ایجاد میشود.
فلز روی
روی چهارمین فلز پرمصرف در صنعت (پس از آهن، آلومینیوم و مس) است که به راحتی بازیافت میشود و اغلب به عنوان بخشی از آلیاژهای حیاتی مانند برنج مورد استفاده قرار می گیرد و 50٪ در فرآیندهای گالوانیزه کردن مشاهده میکند. به عنوان مثال، یک خودروی متوسط حاوی 10 کیلوگرم روی در قسمت های گالوانیزه بدنه خود است. هنگامی که خودرو دور انداخته میشود، این پنل های حاوی روی را میتوان به طور کامل بازیافت کرد و به قطعاتی با کیفیت یکسان تبدیل کرد. روی و ترکیبات آن نیز در محصولاتی مانند باتری، رنگ، کرم ضد آفتاب و غیره رایج است.
مزایای بازیافت روی
- تولید روی از طریق بازیافت، 76 درصد انرژی کمتری نسبت به فرآیندهای استخراج اولیه مصرف میکند.
- بیش از 90 درصد از تولید روی در جهان از سنگ معدن های ترکیبی حاوی فلزات با ارزش دیگر مانند سرب و مس حاصل میشود.
- بین 30 تا 40 درصد از عرضه روی جهان از ضایعات قدیمی (1.4 میلیون تن) و قراضه (1.5 میلیون تن) تامین میشود.
- نزدیک به 70 درصد روی موجود در محصولات بازیافت میشود.
- تولید برنج و برنز 17 درصد از مصرف نهایی روی را تشکیل می دهد.
فولاد
فولاد شاید بازیافتی ترین فلز در جهان از جمله انگلستان باشد. وقتی متوجه میشویم که قوطیهای قلع از 99 درصد فولاد (که در اصل به عنوان قوطی «قلعشده» شناخته میشد) تشکیل شدهاند، جای تعجب نیست. همچنین در نظر بگیرید که تقریباً 70 درصد وزن یک خودرو از فولاد موجود در بدنه آن است. فرآیند بازیافت ماشین قراضه، که به موجب آن یک آهنربا، اقلام فولادی را از پلاستیک و فلزات غیرآهنی از یک تسمه نقاله نورد جدا میکند، هر ساله چندین تن فولاد را در بریتانیا بازیابی میکند. این فرآیند همچنین به حفظ قابل توجه سوخت های فسیلی، انرژی و گازهای گلخانه ای کمک میکند.
مزایای بازیافت فولاد
- بازیافت فولاد به کاهش 80 درصدی انتشار CO2 در مقایسه با تولید فولاد جدید از مواد خام کمک میکند.
- فرآیندهای بازیافت فولاد همچنین مصرف آب را تا 40 درصد و آلودگی آب را تا 76 درصد کاهش می دهد.
- بیشتر فولاد بازیافتی فرآوری شده (در واقع حدود 75٪) در بریتانیا به بازارهای خارجی صادر میشود.
- بازیافت قوطی فولادی باعث صرفه جویی در انرژی و تامین انرژی یک لامپ 60 واتی برای بیش از 24 ساعت میشود.
- تقریباً هر بدنه ماشین جدیدی که با آن روبرو می شوید از حدود 25٪ فولاد بازیافتی تشکیل شده است.
سرب
سرب، مانند سایر فلزات، برای اقتصاد دایره ای مناسب است و میتواند بدون افت کیفیت بطور نامحدود بازیافت شود. این فلز یکی از بالاترین نرخهای بازیافت را در سراسر جهان دارد ( بالاتر از آلومینیوم، مس یا روی و همچنین اقلام معمولی بازیافتی مانند روزنامه یا شیشه).
مزایای بازیافت سرب
- تخمین زده میشود که بیش از نیمی از سرب موجود در گردش امروز قبلاً در یک محصول متفاوت استفاده شده است.
- حدود 80 درصد از سرب برای باتریهای اسیدی استفاده میشود، در برخی کشورها نرخ بازیافت باتری بیش از 95 درصد است.
- استفاده از سرب بازیافتی و ثانویه باعث کاهش انتشار CO2 تا 99 درصد در مقایسه با فرآیندهای سنتی میشود.
قلع
قلع قراضه یکی دیگر از منابع حیاتی فلز در صنایع مختلف است که نرخ بازیافت و فناوری آن به سرعت در حال گسترش است. اکثریت قریب به اتفاق قلع در آبکاری و لحیم کاری و همچنین در آلیاژهایی مانند برنج و برنز مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال، با نرخ بازیافت نسبتاً پایین در سراسر جهان، تنها 8٪ ، هنوز جای زیادی برای بهبود با این فلز وجود دارد!
مزایای بازیافت قلع
- بازیافت قلع به طور متوسط 2600 کیلووات ساعت انرژی در هر تن صرفه جویی میکند
- یک تن قلع بازیافتی از استخراج تقریباً 1.5 تن سنگ معدن قلع جلوگیری میکند.
- در مقایسه با تولید آن از ابتدا، بازیافت قلع حدود 99٪ انرژی کمتری مصرف میکند.
قلع بازیافتی برای چه استفاده میشود؟
قلع به دلیل خواص مقاوم در برابر آب و هوا، در طول تاریخ به طور مکرر برای بهبود کیفیت سایر فلزات مورد استفاده قرار گرفته است. از آنجایی که این عنصر به خودی خود بسیار کمیاب است و قلع یکی از گرانترین فلزات غیرآهنی است، بازیافت آن بسیار مهم است. موارد استفاده از قلع بسیار متنوع است و عبارتند از:
- قوطیهایی که در طول تاریخ از فولاد ارزانقیمت ساخته میشدند و با ورقهای نازک پوشانده میشدند تا در برابر آب و هوا مقاوم شوند.
- خودروهایی که از قلع برای افزایش مقاومت به بلوک موتور، رینگهای پیستون و صفحات کلاچ استفاده میکنند.
- فنرها که با افزودن قلع چقرمگی آن ها افزایش می یابد.
- یک پوشش اکسید قلع اغلب به سطوح شیشه ای اضافه میشود تا به مقاومت بیشتر آنها کمک کند.
- لحیم های مورد استفاده در الکترونیک 5G، خودروهای الکتریکی جدید و سلول های خورشیدی.