لیفتراک چیست؟ اجزا و عملکرد آن‌ها

اجزای لیفتراک چیست؟ - ویکی آهن

در این برگه قصد داریم به معرفی یه و‌سیله حمل بسیار کاربردی بنام لیفتراک بپردازیم و 14 قطعه مهم از آن را معرفی کنیم. پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

1- مقدمه

2- لیفتراک چیست؟

3- بخش‌های لیفتراک

4- نتیجه‌گیری

1- مقدمه

صنایع و شرکت‌های بسیاری وابسته به توانایی جابجایی بهینه محصولات و مواد در انبار برای حمل و نقل، ذخیره سازی و اهداف مختلف هستند. هرگونه خرابی یا اختلال در جابجایی مواد می‌تواند به کاهش بهره وری یک سازمان، و آسیب به سودآوری آن انجامد.
این موضوع باعث می‌شود که لازم نباشد فقط یک سیستم خوب برای جابجایی مواد با کارآیی بالا داشته باشیم، بلکه برای انجام این کار، نیازاست که تجهیزات با کیفیت و قابل اعتماد نیز داشته باشیم. یکی از مهم‌ترین تجهیزات استفاده شده برای جابجایی مواد در بسیاری از محیط‌ها از کارخانه‌ها و انبارها تا فروشگاه‌های خرده فروشی، لیفتراک است.

لیفتراک چیست؟ - ویکی آهن

2- لیفتراک چیست؟

لیفتراک، یک کامیون صنعتی با قدرت است که برای بالا بردن و جابجایی بار در فواصل کوتاه استفاده می‌شود. به عبارتی، لیفتراک، برای بالا بردن و جابجایی کالاها بر روی پالت داخل محیط انبار و مراکز توزیع استفاده می‌شود. آن‌ها نیازهای صنایع مختلف از جمله انبارها و سایر مراکز ذخیره سازی را برآورده می‌کنند. بسیاری از شرکت‌های بزرگ به طور منظم به آن‌ها وابسته هستند تا به حداکثر کارآیی جابجایی موادشان اطمینان حاصل کنند.
آن‌ها بخش‌های پیچیده‌ای از تجهیزات هستند که شامل اجزاء مختلفی مانند بلبرینگ ها، زنجیره ها و چرخ دنده‌ها هستند. لیفتراک، یک وسیله کاری چند منظوره است که برای جابجایی سریع بارهای سنگین در یک مرکز توزیع یا محیطه صنعتی طراحی شده‌است. هر کسی که از لیفتراک استفاده می‌کند یا با عملیات استفاده از این دستگاه‌ها سروکار دارد، باید درکی از بخش‌های آن داشته باشد.

3- بخش‌های لیفتراک

14 بخش لیفتراک به شرح زیر است:

اجزای لیفتراک چیست؟ - ویکی آهن

1. بدنه

بدنه لیفتراک شبیه شاسی هر خودرویی است. این قاب فلزی است که بخش‌های اصلی لیفتراک مانند چرخ‌ها و محورها، موتور، سرپوش بالایی و غیره به آن متصل می‌شوند. در برخی از لیفتراک‌ها، مخازن سوخت یا مایعات هیدرولیک در بدنه تعبیه شده‌اند.

2. کابین اپراتور

کابین اپراتور مکانی است که راننده لیفتراک در آن نشسته و از آن برای کنترل و حرکت دادن وسیله استفاده می‌کند. این کابین شامل کنترل‌های مختلف و ابزارهای کاربردی برای جابجایی و کنترل لیفتراک است. در برخی از لیفتراک‌ها، کابین دارای یک صندلی برای راننده است و در برخی دیگر راننده می‌بایست بایستد. سیستم فرمان‌لیفتراک به طور معمول از یک سیستم فرمان هیدرولیک استفاده می‌کند و محور عقب را در حالی که بر روی چرخ‌های جلویی می‌چرخد، دوار می‌کند.

در ادامه، دسته‌های دستگاه‌های کنترلی موجود در کابین اپراتور بررسی شده‌اند:

  • دسته شیب دادن: برای تنظیم زاویه فورک‌ها استفاده‌می‌شود.
  • دسته بالابر: برای بالا و پایین کردن فورک‌ها استفاده‌می‌شود.
  • دسته جابجایی کناری: برای جابجایی یکنواخت استفاده‌می‌شود.

سرپوش بالایی کابین اپراتور، یک سقف فلزی را برای سر راننده پشتیبانی می‌کند. در برخی از لیفتراک‌ها، کابین‌ها ممکن است محدب باشند و دارای سیستم گرمایش و سرمایش باشند.

3. وزنه تعادل

وزنه تعادل، یک وزن در قسمت عقب لیفتراک است که در بدنه نصب شده‌است. هدف آن، متعادل کردن وزن باری که توسط لیفتراک بالا برده یا حمل می‌شود، است تا لیفتراک پایدار بماند و از لغزش جلوگیری شود. وزنه تعادل بهصورت اختصاصی برای متعادل کردن حداکثر ظرفیت باربری مجاز لیفتراک طراحی شده‌است. اپراتورهای لیفتراک باید ظرفیت باربری حداکثر را بدانند تا از وقوع حوادث جدی جلوگیری کنند.

4. تیر لیفتراک

تیر (Mast) لیفتراک مسئول قابلیت اصلی لیفتراک است. این مجموعه به سمت بالا یا عمودی به سمت جلوی لیفتراک قرار دارد و شامل ریل های به هم پیوسته ای است که فورک‌ها و همچنین محموله بار را بلند می کند. این ریل ها توسط حداقل یک سیلندر هیدرولیک به طور مستقیم و یا با زنجیر که توسط سیلندرها حرکت می کنند، تغذیه می شوند. به طور معمول، تیرهای لیفتراک شامل میله‌های استوانه‌ای شیب دار و بالابر هستند:

(الف) میله شیب دار: هدف میله شیب دار، کنترل زاویه بار و فورک‌ها است.

(ب) میله بالابر: میله بالابر حرکت عمودی بار روی تیر را هدایت می‌کند. به‌طور کلی، این قسمت یک استوانه عملی منفرد است که بر اساس اندازه تیر و تعداد مراحل آن تعیین می‌شود. بسته به میزان استفاده و اندازه بار، میله‌های بالابر ممکن است در طول عمر لیفتراک نیاز به تعویض داشته باشند. ممکن است تیر‌های‌لیفتراک شامل چندین مرحله باشند که ارتفاع بالابری و ظرفیت وزنی را افزایش می‌دهند.

5. منبع تغذیه

لیفتراک‌ها دارای دو منبع تغذیه اصلی هستند: موتور احتراق داخلی و یا در صورت لیفتراک‌های الکتریکی، یک موتور الکتریکی که توسط یک باتری یا سلول‌های سوختی تامین می‌شود. لیفتراک‌های با موتور احتراق داخلی می‌توانند گاز، گاز LP، CNG یا سوخت دیزل بسوزانند. این موتورها شبیه به موتورهای احتراق داخلی خودروها هستند که سوخت مایع و هوا را به یک سیلندر با پیستون کنترل شده توسط میل‌گرد تزریق می‌کنند. بدین ترتیب که یک اشتعال انفجاری را آغاز می‌کند و پیستون را به پایین در سیلندر فشار می‌دهد و انرژی ناشی از فشار به انرژی مکانیکی تبدیل می‌شود که برای تأمین نیروی لیفتراک استفاده می‌شود. موتورهای احتراق داخلی لیفتراک شامل بسیاری از قطعات داخلی مانند زنجیره‌ها، دنده‌ها و بلبرینگ‌ها هستند.

6. قسمت باربری

قسمت باربری بخش مهمی از تیر است که برای بالا بردن و پایدارسازی بار استفاده می‌شود. فورک‌ها و پشتی بار به طور کلی بخش‌های باربری محسوب می‌شوند:

(الف) فورک‌ها: فورک‌ها بخش‌های برجسته فلزی در پایین قسمت باربری هستند که برای بالابردن بار استفاده می‌شوند. آنها با عرض، طول و اندازه‌های مختلف برای برآورده کردن اهداف مختلف موجود هستند.

(ب) پشتی بار: از این سطح صاف در قسمت پشتی قسمت باربری برای کمک به پشتیبانی بار استفاده می‌شود. اپراتورها می‌توانند بار را روی پشتی بار قرار دهند. همچنین، پشتی بار جلوی لغزش بار به سمت اپراتور را می‌گیرد.

لیفتراک چیست؟ - ویکی آهن

7. ترمز

ترمزهای لیفتراک از کفش ترمز و یک دیسک ترمز تشکیل شده‌اند. آنهاتوسط یک پدال (پدال پا یا پدال دست) فعال می‌شوند. برخی از لیفتراک‌های الکتریکی نوین دارای ترمز بازگشتی هستند که از موتور الکتریکی برای کاهش سرعت لیفتراک استفاده‌می‌کنند و انرژی تولید‌شده را برای شارژ باتری استفاده می‌کنند.

8. سیلندرهای چرخش

برخی از لیفتراک‌ها دارای سیلندرهای چرخش هستند. این سیلندرها به بار اجازه می‌دهند تا به چپ یا راست تا ۹۰ درجه حرکت کند.

9. محفظه کابین

محفظه کابین ممکن است با توجه به نگرانی های ایمنی یا محیط، باز یا بسته باشد:

(A) صندلی: در لیفتراک‌های “نشستنی”، صندلی راننده به گونه ای قرار داده‌شده‌است که به اپراتور امکان دسترسی کامل به تمام کنترل‌ها را می‌دهد. در لیفتراک‌های الکتریکی، صندلی به عنوان یک سیستم خاموشی خودکار عمل می کند، به این معنی که وقتی اپراتور ایستاد یا لیفتراک را ترک کرد، برق لیفتراک قطع می‌شود.

(B) کنترل‌های لرزشی: کنترل‌های لرزشی به اپراتور امکان می‌دهند تا مکانیزم‌های باربری را فعال کرده و بار را به بالا و پایین حرکت دهد. این کنترل‌ها شامل موارد زیر می باشند:

  • اهرم شیب: این اهرم زاویه دوشاخه ها را نسبت به زمین کنترل می کند.
  • اهرم بالابر : اهرم بالابر مکانیسم های بالابر روی تیر را کنترل می کند.
  • اهرم جانبی : این اهرم اجازه می‌دهد تا بار را چند سانتی متر به چپ یا راست منتقل کنید.

اهرم چرخش : اهرم چرخان اجازه می دهد تا بار را تا 90 درجه به چپ یا راست بچرخانید. این سیستم همچنین شامل یا دارای یک مکانیسم قیچی و یک اهرم کششی است که به بار نوسانی اجازه می‌دهد تا برای قرار گرفتن در داخل قفسه به جلو هل داده‌شود.

(C) محافظ بالای سر: در محیط های بالقوه خطرناک، ممکن است یک محافظ بالای سر قرار داده شود تا از اپراتور در برابر سقوط آوار یا خرابی بار در ارتفاع محافظت کند. حفاظ های بالای سر نیز ممکن است در صورت نیاز تقویت شوند.

Forklift - WIKIAHAN

10. لوازم جانبی

در برخی موارد، چندین فورک برای باری که می خواهید در لیفتراک با آن کار کنید کافی نیست. لوازم جانبی به لیفتراک شما اجازه میدهند تا در کار با مواد خاص و محصولات، به طور مؤثرتر و چند منظوره تر عمل کند. این لوازم جانبی امکانات بیشتری برای بارهای بزرگ، سنگین یا غیر عادی فراهم می کنند. استفاده از لوازم جانبی می‌تواند پایداری لیفتراک را به شدت تغییر دهد.

11. فورک‌

تعداد زیادی فورک لیفتراک وجود دارد و هر نوع آن طول، عرض، عمق و ظرفیت های مختلفی دارد.

12. لامپ‌

لیفتراک‌ها چندین نوع لامپ مختلف بر اساس کاربرد دارند. یکی از رایج ترین آنها یک لامپ است که به سقف بالایی اتصال داده‌شده‌است. این لامپ یک منبع نور جهتی است که توسط اپراتور کنترل می‌شود. اغلب لیفتراک‌ها دارای چراغ های عقب قرمز و زرد هستند که نشان‌دهنده ترمز، عقب راندن و چرخش هستند. بسته به مدل و اندازه، برخی از آن‌ها دارای یک چراغ ایمنی قابل چرخش زرد یا قرمز یا یک چراغ فلشر در قسمت سقف هستند.

13. لاستیک‌

تایرهای‌لیفتراک به اندازه کافی مهم هستند که کشش یا پایه مورد نیاز برای حرکت‌لیفتراک را به روشی ایمن و کارآمد فراهم کنند. تعداد و انواع کمی از لاستیک های‌لیفتراک در دسترس هستند و لیفتراک‌ها ممکن است طرح بندی لاستیک های مختلفی داشته باشند. در حالی که اکثر لیفتراک‌ها دارای چهار چرخ هستند، برخی، دارای طرح بندی سه چرخ هستند که می توانند در فضای محدود یا محدود حرکت کنند.

به طور کلی تایرهای‌لیفتراک یکی از دو نوع زیر هستند:

(الف) لاستیک‌های پنوماتیک: این لاستیک‌ها برای محیط‌های بیرونی مناسب‌تر هستند، زیرا کشش لازم برای مقابله با سطوح ناهموار را دارند. این لاستیک‌ها با هوا متورم می‌شوند و با استفاده از الاستیک قوی ساخته‌می‌شوند.

(ب) لاستیک‌های بالشتکی: این لاستیک‌ها در داخل و برروی سطوح صاف استفاده‌می‌شوند، زیرا کشش کمی دارند. آنها برای فضاهای کاری که به شعاع چرخش کمی نیاز دارند عالی هستند و نگهداری از آنها دشوار نیست و نسبتاً ارزان هستند.

لیفتراک چیست؟ - ویکی آهن

14. علائم هشدار دهنده و آلارم

ایمنی لیفتراک بسیار مهم است زیرا هنوز تعداد زیادی صدمات سالانه با استفاده از بالابر در محیط کار وجود دارد. برای کمک به کارکرد ایمن، چندین آلارم و سیگنال برای استفاده از این وسیله تعبیه شده‌است که برخی از آن‌ها عبارتند از:

(الف) هشدار حداکثر ارتفاع : این آلارم به اپراتور هشدار می‌دهد که بار برداشته شده از حداکثر وزن نامی بالابر بیشتر یا از آن فراتر است.

(ب) هشدار پشتیبان : هنگامی که بالابر به سمت عقب حرکت می‌کند به طور خودکار به داخل می‌رود تا به افراد نزدیک هشدار دهد.

(ج) هشدار مقدار توان : حفظ نیرو در تمام طول چرخه بالابر بسیار مهم است. نشانگرهای قدرت، به عنوان مثال، نشانگر شارژ الکتریکی یا سنجش سوخت ممکن است زمانی که سوخت یا قدرت بیش از حد کم است، صدایی قابل شنیدن منتشر کنند.

4- نتیجه‌گیری

در شرایط استفاده سنگین، بسیاری از قطعات نیاز به تعویض دارند در حالی که برخی دیگر در طول عمر لیفتراک‌دوام خواهند‌داشت. با وجود این، یک برنامه تعمیر و نگهداری قوی و خدمات صحیح با دانش کاری مناسب در مورد قطعات لیفتراک، سود بلندمدتی را از سرمایه گذاری فراهم می کند. علاوه بر این، به دلیل نوع کاری که لیفتراک‌ها انجام می دهند و شرایطی که در آن کار می کنند، مالکان و کارکنان پشتیبانی باید ساختار و قطعات یک لیفتراک را بخوبی بشناسند تا آنها را برای کار، سالم نگه دارند.

برای مطالعه مطالب مرتبط، به لینک‌های زیر مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *