در این برگه قصد داریم به معرفی ابزاری بنام تیشه بپردازیم. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
1- تیشه چیست؟
2- کاربردهای تیشه
3- چگونه از تیشه استفاده کنیم؟
1- تیشه چیست؟
تیشه یکی از ابزارهای قدیمی و کاربردی است که در زمینههای مختلف مانند نجاری، حفاری، مکانیکی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار دارای یک تیغه فلزی بسیار تیز است که برای شکافتن، قطعکردن و تراشیدن مواد مختلف مانند چوب و سنگ استفادهمیشود.
تیشه ابزار پیچیدهای نیست، اما عموماً از دو بخش اصلی تشکیل شدهاست که عبارتند از سر تیشه یا تیغه و دسته. بهترینتیشه آنی است که دارای سر باکیفیت باشد چراکه نیاز به برش و نفوذ دارد.
کیفیت سر نه تنها با تیز بودن، بلکه ضخامت آن نیز مشخص می شود، و این به این دلیل است که اگر ناحیه مورد نظر به سرعت بر اثر ضربه باز شود، بدون توجه به اینکه تیغه چقدر تیز باشد، تیشه به خوبی نفوذ نمی کند. علاوه بر این، سر تیشه نیز باید زیبا و صاف باشد زیرا هرگونه ساییدگی یا خراش روی سر آن می تواند بر راندمان نفوذ آن تأثیر بگذارد.
دو جنبه مهم دستهتیشه طول کلی و جنس آن است، که هر چه بلندتر باشد، تولید سرعت و نیروی چرخش آسان تر خواهد بود. با این حال، دستگیره های بلند ممکن است برای همه مناسب نباشد زیرا کمی سنگین تر هستند و در نتیجه به وزن کلی ابزار می افزایند. دسته تیشه را می توان از چندین ماده مختلف ساخت، اما معمولاً با چوب، فلز یا فایبرگلاس ساختهمیشوند. دسته های چوبی انتخابی نامناسب هستند، در حالی که اکثر دسته های فایبر گلاس دارای یک دستگیره لاستیکی هستند. دستگیره های فلزی، اگرچه قوی و بادوام هستند، اما در بین این سه گزینه سنگین ترین هستند.
2- کاربردهای تیشه
همانطور که اشارهشد، بطور معمول از تیشه برای خرد کردن، شکافتن و کنده کاری چوب استفادهمیشود، اما چندین کاربرد دیگر از این ابزار وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- نجاری: از تیشهبرای صاف کردن سطوح ناهموار چوب، برش و حکاکی بر روی آن استفاده میشود. یکی از کاربردهای این تیشه تبدیل تنه درخت به یک تیر چوبی است. همچنین در گذشته، از این تجهیز برای ساخت کشتی های چوبی استفاده شدهاست.
- بنایی : از کاربردهایتیشه در بنایی میتوان به شکستن و شکلدادن آجر اشارهکرد.
- باغبانی و کشاورزی: تیشه از جمله ابزارهای کاربردی در باغبانی وکشاورزی است چراکه می توان از آن برای خاکدهی، کندن ریشه ها،کندن خاک، و سایر کارهای باغبانی استفاده کرد.
- حجاری: از تیشه میتوان برای کندن سنگ و شکلدادن به قطعات سنگ و درآوردن نقش در آنها استفاده کرد.
- چاهکنی: تیشه فلزی بدلیل نوک تیزی که دارد قابلیت استفاده در کندن زمین و حفر چاه را دارد.
همچنین کاربردهای دیگری برای تیشه وجود دارند که عبارتند از:
- جدا کردن شاخه های خشک: شاخههای خشک و مرده منابع ایدهآل برای درستکردن آتش هستند و میتوان آنها را به راحتی با تیشه و معمولاً تنها با چند ضربه از یکدیگر جدا کرد.همچنین، میتوان از آن برای جمع آوری سریع دسته ای از مواد مورد نیاز برای ساختن یک پناهگاه موقت در صورت نیاز استفادهکرد.
- استفاده عنوان سلاح: از آنجایی که تیشه را می توان با یک دست استفاده کرد، می توان با همان مهارت چاقو از آن استفاده کرد. همچنین، این ابزار جزئی رایج از وسایل کمپینگ است، صرفاً به این دلیل که جمع و جور است، و هم کاربردهایی را ارائه می دهد که ماهیت مفیدی دارند.
- ابزار شکستن برف و یخ: پارو کردن برف به خودی خود میتواند یک کار دلهره آور باشد، به خصوص یخ سختی که در طی چند روز انباشتهشدهاست. تیشه ابزاری است که می توان از آن برای شکستن برف به قطعات کوچکتر استفادهکرد و سپس آن را با یک بیل جمعکرد. همچنین می توان از آن برای ایجاد سوراخ در لایه ای از یخ برای دسترسی به آب استفاده کرد.
3- چگونه از تیشه استفاده کنیم؟
پریدن چوب یا بریدن درختان یکی از رایج ترین موارد استفاده از تیشه است و نیاز به استفاده از تکنیک مناسب برای انجام کار بهینه و سریع دارد. با انتخاب ناحیه ای که می خواهید برش دهید شروع کنید و سپس یک شکل V گسترده با نقطه ای که حداقل در وسط تنه درخت ختم می شود را تصور کنید. حالا از بالا و پایین شروع به برش کنید و باید متوجه شوید که مواد بین دو سر V می ریزند یا به راحتی با یک چرخش جزئی هنگام برش جدا می شوند.
روند برش را تا رسیدن به انتهای V ادامهدهید و سپس این عمل را در طرف دیگر تنه درخت تکرارکنید. وقتی متوجه میشوید که V پهنتر میشود، سریعتر میتوانید چوب را از درخت جدا کنید و برش شما جلوتر خواهد رفت.
خرد کردن چوب به طور کلی با تبر انجام می شود، اما می توانید از یک تیشه نیز برای این کار استفاده کنید. با گرفتن کنده درخت شروع کنید و سپس با تیشه به آن ضربهبزنید. از آنجایی کهتیشه ابزار کوچکی است، بهتراست در حالت زانو زده قراربگیرید، زیرا اگر ایستادهباشید ممکن است به پای شما برخوردکند.
نکته دیگر هنگام شکافتن چوب این است که این کار را مستقیماً برروی زمین انجامندهید زیرا ممکناست در صورت شکافتن چوب و فرورفتن به زمین به لبههایتیشه آسیببرسانید.
برای مطالعه مطالب مرتبط، به لینکهای زیر مراجعه نمایید.