در این بخش قصد داریم درمورد انواع شیرآلات صنعتی و کاربرد آنها اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم . پس در ادامه با ما همراه باشید
انواع مختلف شیرآلات
فهرست مطالب
1-مقدمه
2-برخی از ویژگی های مهم شیرآلات که باید در نظرگرفت.
3-
1-مقدمه
شیرآلات عناصر ضروری در هر سیستمی هستند که برای جریان سیال به کار برده میشوند. انتخاب شیر مناسب مستلزم آگاهی کامل از فرآیندی است که برای آن استفاده خواهد شد. در انتخاب شیر مناسب نه تنها نوع شیر مهم است، بلکه موادی که از آن ساخته شده و اندازه ای که باید برای انجام وظیفه تعیین شده خود داشته باشد، نیز باید در نظر گرفته شود.
در واقع شیر یکی از اجزای یک سیستم لوله کشی است که برای کنترل جریانات استفادهمیشود. این کنترل با دستکاری نوعی مانع در داخل دریچه به دست می آید. دریچههای فعال از دستگاههای مکانیکی به نام «محرک» استفاده میکنند تا شیر را با استفاده از یک منبع تغذیه مانند هوای فشرده یا برق کار کنند. اکثر شیرهای فعال نیز در یک نسخه دستی یا به عنوان یک شیر فعال با یک تغییر دستی موجود هستند.
بطور کلی 4 نوع شیرآلات وجود دارد:
الکترونیکی یا الکتریکی | شیرهای غیر برگشتی | الکترومکانیکی | مکانیکی |
1-شیر های الکترونیکی یا الکتریکی:
حرکت توپ یا فلپ که جریان را کنترلمیکند به صورت الکترونیکی از طریق مدارها یا به صورت دیجیتالی کنترل میشود. این نوع شیرها کنترل بسیار دقیقی دارند اما در بازار قیمت بالایی دارند.
2-شیرهای غیربرگشتی:
این شیرها فقط در یک جهت حرکت و جریان را امکان پذیر میکنند و در صنایع مختلف رایج هستند. هنگامی که فشار در جهت مخالف اعمال میشود، دریچه بسته میشود.
3-شیرهای الکترومکانیکی:
این شیرها دارای آهنرباهای الکتریکی هستند که باز یا بسته بودن شیر را کنترل میکنند. این شیرها فقط میتوانند کاملاً باز یا کاملاً بسته شوند.
4-شیرهای مکانیکی:
این شیرها در فرآیند باز و بسته کردن شیر واقعی از انرژی مکانیکی استفاده میکنند. دریچههای بزرگتر را میتوان با استفاده از فرآیندهای مکانیکی مانند اهرمها و قرقرهها باز و بسته کرد، در حالی که شیرهای مکانیکی کوچکتر را میتوان از طریق چرخ گردان یا کشیدن یک سطح با دست باز یا بسته کرد.
2-برخی از ویژگی های مهم شرآلات که باید آنها را در نظر گرفت
اندازه گیری فشار
اندازه و ظرفیت جریان
وضعیت جریان مطلوب
محدودیتهای دما
پاسخ خاموش به نشت
تجهیزات و لولههایمتصلشده
سازگاری و دوام مواد
قیمت آنها
در نوعی دسته بندی دیگر شیرها به دو دسته شیرهای دوار و شیرهای خطی تقسیم میشوند.
3-معرفی شیرهای دوار و خطی
شیرهای چرخشی (همچنین به عنوان شیرهای “ربع گردش” نیز شناخته می شوند) این نوع شیرها به حرکت چرخشی مانع جریان متکی هستند در بیشتر موارد این چرخش به 90 درجه (یک چهارم دور) محدود میشود، اما دریچه هایی هستند که با درجه چرخش بیشتر کار میکنند و بیش از 2 موقعیت دارند که در عملیات منظم استفاده میشود.
دریچه هایی که واقعاً یک چهارم چرخش دارند در دمای 0 درجه کاملاً بسته و در دمای 90 درجه کاملاً باز می شوند. نمونه هایی از شیرهای یک چهارم چرخشی عبارتند از: شیرهای توپی، شیرهای پلاگین و شیرهای پروانه ای.
2 نوع متمایز از شیرهای خطی وجود دارد: ساقه بالارونده (چند چرخشی) و محوری. در حالی که هر دو نوع شیر به حرکت خطی مانع جریان تکیه میکنند، اما در ساز و کار بسیار متفاوت هستند.
دریچههای ساقه بلند شونده چند دور، مانع را با چرخش میله رزوهای (ساقه) که به انسداد متصلاست، حرکت میدهند. نمونههایی از شیرهای چند چرخشی عبارتند از دریچههای دروازه، شیرهای گلوب، دریچههای پینچ، دریچههای دیافراگمی و شیرهای سوزنی. این نوع شیر معمولاً برای برنامه های کنترل جریان استفاده می شود.
دریچههای محوری از نیروی پنوماتیک یا الکترومغناطیسی برای لغزش انسداد در امتداد یک محور استفادهمیکنند.
انواع شیرهای چرخشی یا دوار
شیرهای توپی | شیر برقی | نوع پروانه ای |
نوع توپی
شیرهایتوپی رایجترین نوع شیر کنترل فرآیند هستند. آنها شیرهای دو طرفه (ورودی و خروجی)، دو حالته (باز و بسته) هستند که برای قطع یا جداسازی یک سیستم یا یک حلقه یا جزء در یک سیستم استفاده میشوند. ساختار اصلی یک دریچه توپی شامل یک توپ به عنوان مانع است که بین دو مهر و موم به نام “seats” قرار میگیرد.
پلاگین یا برقی
ساختار اصلی یک شیر پلاگین عملاً شبیه به یک شیر توپی است. در این مورد، توپ با یک استوانه کمی مخروطی جایگزین میشود. این سیلندر دقیقاً مانند یک شیر توپی دارای سوراخ است و در جایی که در یک موقعیت باز است و با چرخش 90 درجه بسته میشود به همین ترتیب عمل میکند.
پروانه ای
برخلاف شیرهای توپی و پلاگین، شیرهای پروانه ای از یک مانع دیسکی شکل استفاده میکنند. دریچههای پروانهای عمومی و معمولی به نام «نشستگی ارتجاعی» نامیده میشوند. آنها دارای یک حلقه مهر و موم هستند که به عنوان مهر و موم بین بدنه شیر و دیسک و همچنین آب بندی بین فلنج های لوله و بدنه شیر عملمیکند. هنگامی که دیسک عمود بر جهت جریان باشد، جریان متوقف میشود. هنگامی که 90 درجه چرخش میشود، جریان با حرکت در اطراف پروفیل باریک دیسک از شیر عبورمیکند.