در این برگه قصد داریم به معرفی لوله سیلندری بپردازیم و انواع، ویژگیها و کاربردهای آن را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
1- مقدمه
2- لوله سیلندری چیست؟
3- ویژگیهای لوله سیلندری
4- انواع لوله سیلندری
5- استاندارد لوله سیلندری
6- کاربرد لوله سیلندری
1- مقدمه
لولههای فولادی، لولههای استوانهای شکل هستند که از فولاد ساختهشدهاند و در ساخت و زیرساختها کاربردهای زیادی دارند. آنها پر استفادهترین محصول ساختهشده توسط صنعت فولاد هستند. کاربرد اصلی این لولهها در حمل و نقل مایع یا گاز زیرزمینی (از جمله نفت، گاز و آب) است که با اندازههای مختلف قابل استفادهاست. از دیگر کاربردهای آن میتوان به لوله فولادی باریک در سیستم خنک کننده یخچال، لوله مورد استفاده برای سیستم گرمایش و سازهها با اندازههای مختلف مانند نردهها و قفسههای دوچرخه اشاره کرد.
به نظر میرسد که ویلیام مرداک پیشگام تولید لولههای فولادی باشد. در سال 1815، او لولههای تفنگ را به هم متصلکرد تا از سیستم سوزاندن لامپ زغال سنگ پشتیبانی کند. مرداک از سیستم لوله کشی نوآورانه خود برای انتقال گاز زغال سنگ به لامپ های خیابانهای لندن استفادهکرد.
از دهه 1800، گامهای بزرگی در فناوری لولههای فولادی، از جمله بهبود روشهای ساخت، توسعه برنامههای کاربردی برای استفاده از آنها، و ایجاد مقررات و استانداردهایی که بر صدور گواهینامه آنها حاکم است، برداشتهشدهاست.
2- لوله سیلندری چیست؟
لوله سیلندری را میتوان به عنوان یکی از تجهیزات پرکاربرد در صنعت معرفی کرد. در ساخت لوله سیلندری که با نام لوله فولادی نیز شناختهمیشود از آلیاژهای فولادی ST52 و ST37 که دارای درصد کربن مختلف هستند، استفادهمیشود. از مشخصههای این لوله میتوان به ضخامت بسیار بالای آن اشاره کرد. لوله سیلندری به نحوی ساختهشدهاست که میتواند فشار بالا را تحمل و در برابر نشتی مقاومت کند.
از این رو، در صنایع مختلف نظیر ساختمان سازی و تجهیزات مرتبط مانند آسانسور و همچنین خودروسازی بسیار مورداستفاده قرار میگیرد.
3- ویژگیهای لوله سیلندری
همانطور که در قسمت قبل اشارهشد لوله سیلندری دارای ضخامت بالایی است که البته امکان عرضه آن در ضخامتهای مختلف وجود دارد و باید توجه کرد که میزان تحمل فشار هر ضخامت، متفاوت است.
از آنجاییکه آلیاژ های فولادی مورداستفاده در ساخت این لوله دارای درصد کربن متفاوتی هستند، میزان قدرت کشسانی و خم شدگی آن نیز متفاوت است. چراکه این ویژگیها تحت تاثیر درصد کربن استفادهشده در آلیاژ هستند. به گونه ای که هرچه میزان کربن بکار رفته کمتر باشد شکل پذیری و انعطاف لوله راحتر و مقاومت آن کمتر میشود. با این حال، خم شدگی این لوله نسبت به سایر لولهها بسیار راحت تر انجام میشود.
لوله سیلندری، استوانهای شکل است و سطح داخلی آن بسیار صاف و براق است؛ که البته داشتن این دو ویژگی منجر به کاهش اصطحکاک و در نتیجه افزایش کارایی لوله میشود. علاوه براین، شکل ظاهری لوله امکان نصب آسان و راحت آن را فراهم کردهاست.
سایر ویژگیهای آن عبارتند از:
- عایق بندی ساده
- مقاوم در برابر خوردگی، فرسودگی و زنگ زدگی
- تحمل حرارت و دمای بالا
- ساخت ساده و مقرون به صرفه
- سبک وزن
- امکان حمل و نقل آسان
4- انواع لوله سیلندری
لولههای سیلندری با توجه به کاربردشان در سه نوع زیر عرضه میشوند.
لوله بادی صنایع سنگین
در تولید لولههای بادی صنایع سنگین که با عنوان لولههای اقتصادی نیز شناختهمیشوند از روش کروم سخت و فاقد درز استفادهشدهاست.
از این رو، مقاومت خوبی در برابر کارهای سنگین دارند. کاربرد این نوع لوله در اموری است که به صورت پیوسته، منظم و برای مدت زمان طولانی انجام میشوند.
لوله صنعتی
این لوله از مواد بسیار با کیفیت در اندازهها و ضخامتهای مختلف ساخته شدهاست. آلیاژ مورد استفاده در ساخت این لوله بسیار مقاوم بوده و از این رو، در برابر فشارهای اعمالی، مقاومت زیادی از خود نشان میدهد. با توجه به این ویژگی میتوان اینطور بیان کرد که کاربردهای بسیاری برای این لوله وجود دارد و عبارتند از: استفاده در سیلندرهای بادی، سیلندرهای بادی، انواع غلتکها، حوزه ی ساختمان سازی و غیره
لوله سنگ خورده
لوله سیلندری سنگ خورده که با نام لوله هیدرولیکی نیز شناختهمیشود به صورت دایره ای و استوانه ای شکل، جهت کاهش سطح و در نتیجه کاهش اصطحکاک ساختهمیشود. استفاده از این لوله برای اموری که نیاز به سطح یکدست و صاف است، مرسوم میباشد. چراکه ساخت آن از طریق روشهای پیشرفته و با دقت بالا صورت گرفتهاست و سطح داخلی و خارجی آن کاملا صاف و بدون برآمدگی است که این ویژگی مانع از ایجاد اختلال در عملکرد آن میشود. از این رو برای انتقال مایعات بسیار مناسب میباشد.
5- استاندارد لوله سیلندری
برای ساخت لولههای سیلندری از دو استانداردH8 و H9 پیروی میشود. این لولهها دارای ابعاد و اندازه های مختلفی هستند و در دو نوع زیر عرضه میشوند:
1- لولههای سیلندری 50*40 الی 300*250 با استاندارد H8 و آلیاژ ST52
2- لولههای سیلندری 30*25 الی 115*100 با استاندارد H9 و آلیاژ ST52
با توجه به آلیاژ استفادهشده، هر دو نوع در برابر هرگونه نشتی مقاوم هستند و تحمل فشار بالایی دارند.
6- کاربرد لوله سیلندری
ویژگیهای برجسته لوله سیلندری نظیر استحکام، موجب گسترش کاربرد آن در صنایع مختلف شدهاست. برخی از کاربردهای آن عبارتند از:
- صنایع ساخت خودرو، لیفتراک، کامیونتها، کامیون
- ساخت سیلندرهای خاص
- ساخت جک هیدرولیک صنعتی، پنوماتیک
- ساخت مخازن فشارقوی
- ساخت بالابر و آسانسور
- صنعت نفت و گاز
برای مشاهده محصولات مشابه به لینک های زیر مراجعه فرمایید.
لوله PVC لوله مانیسمان