اسلب و انواع آن

اسلب و انواع آن - ویکی آهن

در این برگه قصد داریم به معرفی اسلب‌بپردازیم و انواع، مزایا و معایب آن را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

1- مقدمه

2- اسلب چیست؟

3- کاربرد اسلب

4- انواع مختلف اسلب

5- مزایا و معایب اسلب

1- مقدمه

یک سازه متشکل از بسیاری از عناصر ساختمانی به هم پیوسته مانند دیوارها، تیرها، مقاطع، پایه‌ها و اسلب‌ها است که از این میان، اسلب مهم ترین آن‌هااست. اسلب‌به قسمت‌های مختلف عناصر ساختمان اجازه می‌دهد تا بارهای مختلفی را تحمل کنند. انواع مختلفی از آن ها در ساخت و ساز وجود دارد.

2- اسلب چیست؟

اسلب‌یک جزء ساختاری مسطح و دوبعدی از یک ساختمان است که ضخامت بسیار کمی دارد و در تضاد با دو بعد دیگر آن است. اسلب‌ها برای تامین سطوح هموار مانند کف، پشت بام و سقف ساخته می‌شوند و معمولاً در کف ساختمان‌ها، سقف‌ها، پل‌ها و انواع مختلف سازه‌ها بکار می‌روند.

آن‌ها معمولاً چند اینچ (محدوده 100 تا 500 میلی متر) ضخامت دارند و توسط تیرها، ستون‌ها (سیمانی یا فولادی)، دیوارها یا زمین پشتیبانی می‌شوند. عمق یک کف اسلب‌بتنی در مقایسه با دهانه آن، کم است. شرایط و ضرورت‌های مختلف با در نظر گرفتن نوع ساختمان، نقشه مهندسی، قطعات و طول برد، تعیین کننده اسلب‌مناسب و کاربردی است.

3- کاربرد اسلب

  • یک سطح صاف ارائه می دهد.
  • به عنوان عایق صدا، حرارت و آتش عمل می کند.
  • یک سرپناه پوششی یا یک سطح صاف در یک سازه ساختمانی ایجاد می کند.
  • وظیفه اصلی آن انتقال بار با خم شدن در دو جهت است.
  • اسلب بالایی برای طبقه زیرین به عنوان سقف عمل می کند.

4- انواع مختلف اسلب

در ادامه به معرفی 13 نوع‌اسلب پرداخته شده است.

1) اسلب مسطح

اسلب‌مسطح از اسلب بتنی ساخته‌می‌شود و از آن به عنوان‌اسلب بدون تیر یاد می‌شود؛ چراکه مستقیماً توسط ستون‌ها پشتیبانی می‌شود. در این حالت، بارها مستقیماً به ستون‌ها منتقل می‌شوند. در این نوع ساخت و ساز، سقف ساده‌ای به دست می‌آید که در نتیجه ظاهری جذاب با توجه به دیدگاه معمار می‌دهد.

سقف ساده، نور را بهتر پخش می‌کند و نسبت به‌اسلب تیرچه سنتی آسیب پذیری کمتری در برابر آتش دارد. ساخت‌اسلب مسطح آسانتر است و به قالب کمتری نیاز دارد.

اسلب و انواع آن - ویکی آهن
اسلب و انواع آن - ویکی آهن

2) اسلب Hardy

این نوع‌اسلب با آجرهای مقاوم توخالی و بتن ساخته شده‌است. از این آجرها برای پرکردن نواحی اسلب ضخیم استفاده‌می‌شود که باعث صرفه‌جویی در مقدار بتن و در نتیجه کاهش وزن اسلب‌می‌شود. این نوع اسلب‌ها معمولاً در کشورها و مناطقی که درجه حرارت فوق العاده بالا است، استفاده می‌شوند. ضخامت اسلب‌برای تحمل دما، از بالای آن منبسط می‌شود. گرمای حاصل از دیوارها با استفاده از آجرهای مخصوص که حاوی ترموکل هستند، متعادل می‌شود.

3) اسلب وافل

اسلب وافل را اسلب‌شبکه ای نیز می‌نامند. این مدل یک سقف یا کف بتن مستحکم با چارچوب مربع و گوشه‌های عمیق است. از این نوع اسلب اساساً برای مشاهده تصاویر خوب و نصب نور مصنوعی در ورودی هتل‌ها، مراکز خرید و رستوران‌ها استفاده می‌شود.

در این مدل با برداشتن قالب می‌توانید یک حفره توخالی که در اسلب‌وجود دارد را ببینید. ورق‌های پی وی سی (قطعات) ابتدا روی shutter قرار می‌گیرند، سپس بین قطعات تقویت می‌شود و یک مش فولادی روی غلاف داده می‌شود و سپس با بتن بارگذاری می‌شود.

پس از بتن ریزی، قالب حذف‌شده و قطعات پی وی سی جدا نمی‌شوند. در این حالت یک حفره توخالی ایجاد می‌شود که به سمت یک طرف بسته می‌شود. این نوع‌اسلب اساساً برای سازه‌های ساختمانی صنعتی و تجاری استفاده می‌شود.

اسلب و انواع آن - ویکی آهن
اسلب و انواع آن - ویکی آهن

4) اسلب  هسته توخالی 

اسلب‌های توخالی نام خود را از حفره‌ها یا هسته‌هایی گرفته‌اند که از یونیت‌ها عبور می‌کنند. هسته‌ها می‌توانند به عنوان مجرای سرویس عمل کنند و اساساً وزن خود اسلب‌ها را کاهش دهند و مهارت ساختاری را به حداکثر برسانند. هسته‌ها نیز از نظر پایداری در کاهش حجم سیمان مصرفی دارای مزیت هستند.

این نوع اسلب‌ها از پیش ساخته‌شده‌اند و در جاهایی که ساخت و ساز باید سریع انجام شود، استفاده می‌شوند. در اسلب‌های آجدار هسته توخالی، هدف اصلی هسته‌ها کاهش وزن و مواد داخل کف است (در عین حال با حداکثر استحکام سازگاری دارند). برای افزایش بیشتر استحکام، اسلب‌ها با رشته‌های فولادی به قطر 12 میلی‌متر که به صورت طولی اجرا می‌شوند، تقویت می‌شوند.

5) اسلب Sunken

این نوع‌اسلب که در زیر سرویس بهداشتی برای پوشاندن لوله‌های فاضلاب یا سایر تجهیزات استفاده می‌شود، به عنوان اسلب‌Sunken شناخته می‌شود. در این قسمت ساختمان باید مراقب مسائل ریزش بود، زیرا لوله‌های آب در زیر زمین قرار گرفته‌اند.

برای جلوگیری از نشت یا رطوبت، اسلب‌یک عایق رطوبتی و ضد آب نیزارائه می‌دهد. پس از قرارگیری لوله‌های فاضلاب در اسلب، این بخش با آجرهای شکسته یا زغال سنگ یا مواد سبک وزن مناسب پر می‌شود.

اسلب و انواع آن - ویکی آهن

6) اسلب معمولی

اسلب‌هایی که توسط میله‌ها و ستون‌ها نگه داشته می‌شوند به عنوان اسلب‌معمولی شناخته می‌شوند. در این مدل، ضخامت اسلب کم و عمق تیر زیاد است و بار به تیرها و سپس به ستون‌ها منتقل می‌شود. هنگامی که با اسلب مسطح در تضاد قرار می‌گیرد به قالب بیشتری نیاز دارد. در نوع مرسوم‌اسلب، نیازی به ارائه کلاهک ستون نیست. ضخامت اسلب معمولی 4 اینچ یا 10 سانتی متر است. در صورتیکه بتن در معرض بار سنگین قرار گیرد ضخامت 5 تا 6 اینچ پیشنهاد می‌شود.

7) اسلب پیش ساخته

اسلب‌های بتنی پیش‌ساخته در کارخانه‌های تولیدی آماده، و سپس برای نصب عرضه می‌شوند. بهترین مزیت اسلب‌های بتنی پیش‌ساخته این است که در کارخانه تولید می‌شوند که عملکرد آنها را افزایش می‌دهد و تسلط زیادی بر اسلب‌های بتنی در محل دارد.

علاوه بر این، اسلب‌های بتنی پیش ساخته را می‌توان حدود 24 درصد ارزان‌تر از اسلب‌های بتنی ریخته گری تهیه کرد. در این حالت، صرف نظر از اینکه هزینه بیشتری برای مونتاژ پرداخت می‌کنید، صرفه جویی زیادی در قالب بندی خواهید داشت.

اسلب و انواع آن - ویکی آهن

8) اسلب بتنی تنیده

این مدل به دو دسته اسلب پیش تنیده و پس تنیده تقسیم می شود. اسلب‌تنیده شده فولادی قبل از قرار دادن بتن به عنوان اسلب پیش تنیده شناخته می‌شود. این نوع اسلب‌دارای ویژگی‌های مشابه اسلب پس تنیده است.

اسلبی‌که در پی ساخت، تحت تنش قرار می‌گیرد، اسلب پس تنیده نامیده می‌شود. در اسلب پس تنیده آرماتور با کابل/تاندون‌های فولادی جایگزین می‌شود. پس تنیده راهی برای غلبه بر کمبود بتن و استفاده از مقاومت آن در فشرده‌سازی است.

9) اسلب Low Roof

این نوع‌اسلب بتنی در تمام مسیرهای انتهایی بسته می‌شود و به سمت یک انتها باز می شود. این اسلب اغلب در زیر اسلب‌واقعی یا سطح ورودی و پنجره قرار دارد و بیشتر در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

10) اسلب Projected

اسلبی که از یک طرف ثابت و از طرف دیگر آزاد است، به عنوان اسلب‌Projected شناخته می‌شود. این نوع اسلب‌ها معمولاً در هتل‌ها، کالج‌ها، سالن‌های مراسم و غیره استفاده‌می‌شوند تا در صورت نیاز آن منطقه را برای تخلیه و بارگیری درگیر کنند. این مدل، یکی از انواع اسلب‌های بتنی است.

11) اسلب Composite

به طور معمول، اسلب‌های کامپوزیت بر روی قطعات ریخته‌گری بتن در بالای یک پایه فولادی پروفیل ساخته می‌شوند. این‌اسلب معمولاً از قالب‌های تقویت‌شده در بالای کف فولادی پروفیلی ساخته می‌شود. در مرحله ساخت و ساز، کف به عنوان محل کار و همچنین به عنوان تقویت‌کننده خارجی برای اسلب عمل می کند.

برای کف فولادی با ضخامت 50-60 میلی متر، محدوده‌اسلب می‌تواند تا 3 متر متغیر باشد. همچنین با فرض افزایش ضخامت کف فولادی به 80 میلی متر، اسلب‌هایی با محدوده‌های 4.5 متری نیز می‌توانند ساخته شوند.

12) اسلب Waist

این مدل، یک اسلب معمولی با مقداری زاویه شیب بین دو تکیه گاه است (در درجه اول در پله‌های RCC استفاده می‌شود).  اسلب Waist از یک تیر به تیر دیگر تکیه دارد و فولاد تقویت‌کننده پله اولیه تا مرکز تیر بالا می‌رود. ضخامت این‌اسلب به طول پله بستگی دارد.

13) اسلب حبابی

این نوع اسلب‌ها ابتدا با قرار دادن حباب‌های پلاستیکی از پیش ساخته‌شده و سپس قرار دادن آرماتور بین و روی حباب‌های پلاستیکی و سپس ریختن بتن تازه ساخته می‌شوند.

حباب‌های پلاستیکی جایگزین بتن ناکارآمد در مرکز اسلب می‌شوند. اسلب‌های حبابی وزن را کاهش، و استحکام را افزایش می‌دهند. آن‌ها محدوده بزرگ‌تری را ارائه می‌دهند، به ستون‌های کمتری نیاز دارند و نیازی به تیرهای زیر سقف ندارند. متعاقباً، علاوه براین که هزینه‌های ساخت و ساز را کاهش می‌دهد، برای اکوسیستم نیز بی ضرر است، زیرا میزان مصرف سیمان را کاهش می‌دهد. در اسلب حبابی حفره‌هایی ایجاد می شود که با قرار دادن توپ‌ها درآن، وزن سازه ساختمان کاهش می‌یابد.

5- مزایا و معایب اسلب

در ادامه به برخی از مزایا و معایب‌اسلب اشاره شده‌است.

  • هزینه‌های کار، حفاری و شکل‌دهی کمتراست.
  • پروژه‌ها با سرعت بیشتری تکمیل می‌شوند، زیرا نیازی به حفاری گسترده نیست. خاک سطحی حذف می‌شود و با فرض اینکه خاک زیرین به اندازه کافی ثابت است، اسلب مستقیماً بدون حفاری بیشتر ریخته می‌شود.
  • جوندگان و حیوانات موذی نمی‌توانند در زیر خانه مستقر شوند؛ زیرا خانه روی یک تخته بتنی قرار دارد.
  • نشتی لوله به همان شکلی که یک سازه چوبی سنتی پوسیده می‌شود، روی اسلب تأثیر نمی‌گذارد. سرویس بهداشتی پر از آب باعث پوسیدگی تیرچه های کف نمی‌شود و نیاز به تعویض ندارد.
  • اسلب‌ها نیز عایق‌های عالی هستند و هزینه‌های گرمایش و سرمایش را حفظ می‌کنند.
  • خانه‌ها دسترسی راحت‌تری خواهند داشت، زیرا اکثراً در نزدیکی زمین مونتاژ شده‌اند.
  • خطر سیل کمتر است، مگر اینکه خانه نزدیک به دشت سیلابی باشد.
  • از آنجایی که زیرزمین مرطوب یا فضای لوله کشی برای رشد کپک وجود ندارد، تجمع کمتری از موجودات وجود خواهد داشت.
  • ورودی و خروجی گرمایش و تهویه مطبوع محدودی خواهد داشت. این سیستم‌ها معمولاً در زیر طبقات یک خانه در زیرزمین یا فضای لوله کشی قرار دارند.
  • برای تعمیر هر گونه تاسیسات مانند برق، نیاز به تخلیه اسلب است. این امر می‌تواند پرهزینه شود و علاوه براین، بنیاد را دچار مشکل کند. 
  • در صورتی که اسلب بتنی به درستی ریخته نشود ، می‌تواند کف‌های ناهمسطح ایجاد کند.
  • رطوبت می‌تواند از طریق هر شکافی در اسلب بالا رود و می‌تواند به پوشش کف آسیب برساند.
  • از آنجایی که پایه‌های اسلب بتنی معمولی در نظر گرفته می‌شوند، این امر بر ارزش فروش مجدد خانه تأثیر منفی می‌گذارد.
  • خانه‌های دارای پی‌های اسلب اساساً نسبت به خانه‌ها و ساختمان‌های مختلف آسیب بیشتری در برابر لرزه ها خواهند دید.

برای مطالعه مطالب مشابه، به لینک‌های زیر مراجعه فرمایید.

نرده استیل ورق آجدار لوله سیلندری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *