در این بخش قصد داریم درمورد الکترود جوشکاری و مشخصات و کاربردهای آن مطالبی را در اختیارتان قراردهیم . پس در ادامه با ما همراه باشید
الکترود جوشکاری نوعی مفتول فلزی است که دور تا دور آن به وسیله پوششی به نام فلاکس احاطهمیشود و جریان برق از آن عبور میکند. این سیم فلزی که میتوان به کمک آن مراحل جوش را انجام داد الکترود نامیده میشود. جنس الکترود جوشکاری بستگی به تجهیزاتی که در جوشکاری استفاده میشود، دارد. یکی از کاربردهای اصلی این نوع فلز پر کردن فضای خالی بین دو سطح به صورت همیشگی و مستحکم است. هرچه قطر آن کوچکتر باشد به این معنیاست که به جریان کمتری نیاز دارد و مقدار کمتری از فلز پرکننده را رسوب میدهد.
قابل ذکر است که یک الکترود لزوماً نباید فلز باشد.
الکترود جوشکاری
پوشش شار روی الکترودها نحوه عملکرد آن را در طول فرآیند جوشکاری را تعیین میکند. برخی از پوشش میسوزد و شار سوخته دود تشکیل میدهد و به عنوان یک محافظ در اطراف “pool” جوش عمل میکند تا از آن در برابر هوای اطراف آن محافظت کند. بخشی از شار ذوب میشود و با سیم مخلوط میشود و سپس ناخالصیها را به سطح شناور میکند. این ناخالصی ها به عنوان “slag” شناخته میشوند. یک جوش تمامشده اگر شار نباشد، شکننده و ضعیف خواهد بود.
الکترودهای جوشکاری قوس فلزی ممکناست به عنوان الکترودهای لخت، الکترودهای با پوشش سبک و الکترودهای قوسدار محافظ یا الکترودهای پوشش دادهشده سنگین دستهبندی شوند. نوع مورد استفاده به خواص آن بستگی دارد که عبارتند از: مقاومت در برابر خوردگی، شکل پذیری، استحکام کششی بالا، نوع فلز پایه که باید جوش داده شود ، و همچنین موقعیت جوش که صاف، افقی، عمودی است.
وظیفه الکترودهای جوشکاری
کاربرد اصلی الکترودها تولید جریان الکتریکی و عبور آن از اجسام غیر فلزی است تا اساساً آنها را به چندین روش تغییر دهند. همچنین از الکترودها برای اندازه گیری رسانایی نیز استفاده میشود.
4 نوع الکترود چیست ؟
کاتد و آند
الکترودهای راکتیو
الکترودها در باتری ها
الکترودهای بی اثر
5 نوع الکترود از نظر جنس آنها
الکترودها میتوانند طلا، پلاتین، کربن، گرافیت، فلز و … باشند. علاوه بر این، آنها سطح را برای واکنشهای کاهش اکسیداسیون در سلولها فراهم میکنند. بنابراین، الکترودهای منفی و همچنین الکترودهای مثبت نیز وجود دارند.
به بیانی دیگر :
به طور عمده دو نوع الکترود وجود دارد، الکترودهای واکنشی و بی اثر.
الکترود واکنشی الکترودی است که به طور فعال در واکنش شرکت میکند. برخی از الکترودهای واکنشی شامل روی، مس، سرب و نقره هستند.
الکترود بی اثر نوعی الکترود است که در یک واکنش شیمیایی شرکت نمیکند. برخی از الکترودهای بی اثر که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از پلاتین، طلا، گرافیت (کربن) و rhodium .
دسته بندی الکترودهای از نظر روش ساخت
1-روش کم هیدروژن
2-روش انجماد سریع
3-روش انجماد پرشده
4-روش چسبان سریع
1-به منظور ساخت این الکترود از پوشش هیدروژن کم استفادهمیشود. همین مسئله سبب میشود تا کاربرد اصلی آن در جوشکاریهای فولادی باشد.
2-در ساخت الکترود انجماد سریع، از کدهای E6010 و E6011 استفاده میشود. این روش سبب ایجاد ویژگیهای مختلفی میشود. اصلیترین ویژگی ایجاد شده در این نوع، ایجاد قوس قوی در زمان جوشکاری است.
3-الکترود انجماد پرشده، دارای پوشش سنگین و مقاومی است. همین مسئله سبب میشود در زمان جوشکاری، بتوان الکترود رو از سرباره خارج کرد. با استفاده از این محصول میتوانید در طول فرآیند جوشکاری، جوش یکدست ایجاد کنید.
4-الکترود چسبان سریع، نوع دیگری از انواع این محصول است. در ساخت این محصول، از پوشش زیادی استفاده میشود. پوشش زیاد سبب میشود تا نرخ رسوبگذاری سریع باشد.
میله های جوشکاری و اثرات مخرب رطوبت
الکترودهای جوشکاری باید خشک نگه داشته شوند. رطوبت ویژگیهای مطلوب پوشش را از بین میبرد و ممکناست باعث پاشش بیش از حد شود و منجر به ایجاد ترک در ناحیه جوش شود. الکترودهایی که بیش از چند ساعت در معرض هوای مرطوب هستند باید قبل از استفاده گرم شوند. پس از خشکشدن، آنها را باید در یک اجاق نگهدارنده یا ظرف ضد رطوبت نگهداری کنید.
میلههای جوشکاری کم هیدروژن، بخش اصلی سازه هستند. این الکترود همه کاره که برای جوشکاران در این زمینه به عنوان “low-hy” شناختهمیشود، به گونه ای تولید میشود که حاوی کمتر از 0.6٪ رطوبت در پوشش باشد و طبق استانداردها و روشهای جوشکاری قابل قبول فعلی، باید در محیطی نگهداری شود که طبق کیفیت کارخانه خشک بماند . محتوای هیدروژن کم آن یک جوش صاف و قوی را تضمین میکند که بسیار انعطاف پذیر است و آن را به میله جوشکاری انتخابی برای کارهای جوشکاری سازه تبدیل میکند.
تاثیرات مخرب
به طور کلی، هیدروژن میتواند بر جوش و برخی از فولادها تحت شرایط مختلف تأثیر منفی بگذارد. عامل اصلی برای حضور هیدروژن، رطوبت در پوشش الکترود است که از طریق قرار گرفتن در معرض هوا جذب میشود.
یک جوش معیوب میتواند منجر به فروریختن ساختمان شود. این امر مستلزم بازسازی بخشی از ساختار داخلی فلزی یک آسمان خراش یا ساختمانهای دیگر است که گاهی اوقات با هزینه های بسیار هنگفت انجام میشود.
تولید الکترودهای جوشکاری
الکترودهای جوشکاری به گونهای تولید میشوند که در محدوده رطوبت قابل قبولی مطابق با نوع پوشش و استحکام فلز جوش مورد استفاده با الکترود باشند. سپس آنها را در ظرفی بسته بندی می کنند که برای این امر طراحی شده است تا درجه ای از محافظت در برابر رطوبت را فراهم کند. یک اشتباه رایج باز کردن ظرف از انتهای نامناسب یا پرتاب کردن است که میتواند باعث شکستهشدن پوشش هیدروژنی پایین روی میلههای جوش و بلااستفاده شدن آنها شود.
در هر کار جوشکاری، نگهداری میله ها یا الکترودهای خود در محدوده دمایی 100 درجه فارنهایت تا 300 درجه فارنهایت بسیار مهم است. این محدوده دما توسط صنعت جوشکاری برای جلوگیری از ورود رطوبت جو به پوشش میله جوشکاری و متعاقبا ورود به جوش در طول فرآیند جوشکاری کافی تعیین شدهاست.
نگهداری الکترودهای کم هیدروژن در یک محیط خشک و به طور مداوم گرم شده ضروری است. اگر از هر متخصص جوشکاری بپرسید، آنها توصیه خواهندکرد که الکترودهای کم هیدروژن در یک کوره میلهای ذخیرهشوند.
معرفی انواع الکترودهای جوش
الکترودهای SMAW
جزو دسته ی الکترودهای مصرفی هستند، به این معنی که آنها بخشی از جوش میشوند و به آنها الکترود پرکننده یا میله جوش نیز گفته میشود.
الکترودهای تنگستن TIG
غیر قابل مصرف هستند زیرا ذوب نمی شوند و به بخشی از جوش تبدیل نمیشوند و نیاز به استفاده از میله جوش دارند.
میله های پرکننده TIG
یک ماده پرکننده اختیاری است که برای ترکیب دو قطعه استوک به عنوان یک کامپوزیت استفاده میشود.
الکترود جوش MIG
یک سیم با تغذیه پیوسته است که به عنوان سیم MIG شناخته میشود.
با تجهیزات لازم در جوشکاری TIG آشنا شویم :
- منبع تغذیه
- سیلندر گاز محافظ
- رگولاتور
- شیلنگ و بست های گاز
- مشعل جوشکاری
- کابلهای اتصال و الکترود تنگستن
- سیم جوش
کاربردهای اصلی و عمومی الکترودها
بهترین الکترودهای جوش کدامند؟
برای اکثر موارد استفاده، E6013 یک انتخاب خوب در بین تمامی الکترودها است. می توان از آن برای جوش دادن ورق های فلزی، صفحات سنگین و تقریباً هر چیزی در این بین استفاده کرد. اما اگر صحبت از الکترودهای جوش قوس الکتریکی می شود، بهتر است از الکترودهای کلاس A استفاده کنید .
نقره نیز بالاترین رسانایی را در بین تمام فلزات دارد. رسانایی بالا، نرمی (سختی کم) و مقاومت بالا در برابر اکسیداسیون نقره را به گزینه ای عالی برای این کار تبدیل کرده است.
الکترود استاندارد کدام است ؟
الکترود هیدروژن استاندارد (SHE) الکترودی است که در تمام واکنشهای پتانسیل نیمه سلولی از آن استفاده میشود. مقدار پتانسیل الکترود استاندارد صفر است، که مبنایی را برای محاسبه پتانسیل سلول با استفاده از الکترودهای مختلف یا غلظتهای مختلف تشکیل میدهد.
محبوب ترین و پرکاربردترین الکترود کدام است ؟
مسلماً محبوب ترین الکترود امروزه الکترود کم هیدروژن E7018 است که جوش هایی با کیفیت بالا و با چقرمگی عالی و شکل پذیری خوب تولید می کند.
الکترود 6013 در چه مواردی کاربرد دارد ؟
میله جوش 6013 در موارد زیر کاربرد دارد: کشتی سازی و تعمیرات آن ، ساختمان ها و سازه های فلزی.
دستگاه جوش سنگ فرز