در این برگه قصد داریم به معرفی کلایمر بپردازیم و انواع، تجهیزات و نحوه نصب آن را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
1- کلایمر چیست؟
2- انواع کلایمر
3- تجیهزات و نحوه نصب کلایمر
4- نکات مهم در استفاده از کلایمر
1- کلایمر چیست؟
کلایمر تجهیزی است که به عنوان بالابر، برای انجام اموری نظیر بالابردن مصالح ساختمانی، تمیزکاری نما، جابه جایی تجهیزات کارگاهی، تعمیرات نمای ساختمان و … مورد استفاده قرار میگیرد و به عنوان جایگزینی برای داربستهای ساختمانی شناخته میشود.
این تجهیز از یک محفظه 2 تا 6 متری، موتوروینچی، ترمز اضطراری، سیم بکسل و پایه نگهدارنده ساخته شدهاست و میتواند به صورت آزادانه یا متصل به سازه، در ارتفاعات ثابت بماند. کلایمر شرایط حمل بارهای بسیار سنگین تری را نسبت به داربست های سنتی دارد و برای قرار دادن پرسنل و ابزار، تجهیزات و مواد لازم برای انجام کار در ارتفاعات بسیار مناسب است.
ویژگی مهم در مورد کلایمر، سیستم امنیتی آن است. این تجهیزمجهز به سیستم های امنیتی نظیر ترمز کمانی، ترمز لنتی و ترمز پاراشوت است که در شرایط اضطراری مانع از سقوط آن میشوند. علاوه براین، یک کابل ثانویه با سیستم ترمز موازی نیز برای مواقعی که سیستم امنیتی مذکور دچار اختلال در عملکرد شود، تعبیه شدهاست.
کلایمرها قادر هستند در دو حالت عمودی و عمودی-افقی حرکت کنند. در حرکت عمودی – افقی ریل های نصب شده در بالای ساختمان امکان حرکت جانبی کلایمر را فراهم میکنند. کلایمرها انواع مختلفی دارند که می توان از نظر کاربردی به سه دسته نفربر، حمل بار ومصالح، و سکوی انجام کار تقسیم بندی کرد.
2- انواع کلایمر
کلایمرها را می توان به دو دسته برقی و دستی تقسیم بندی کرد.
کلایمر برقی
این تجهیز از سیستم الکترو موتور برای حرکت محفظه استفادهمیکند. در این سیستم از یک موتور الکتریکی به همراه یک جعبه فرمان و دکمههای کنترل دستگاه استفاده میشود. کار با کلایمر برقی بسیار سادهتر از نوع دستی آن است چراکه تنها با فشردن یک کلید میتوان محفظه را به سمت بالا یا پایین هدایت کرد.
کلایمر دستی
برای حرکت این نوع از کلایمر نیاز است که کارگران از نیروی دست خود برای چرخاندن وینچی متصل به سیمهای نگهدانده آن استفادهکنند. همین موضوع، علاوه براینکه بر سرعت حرکت آن تاثیر دارد (با سرعت کمی حرکت میکند)، استفاده از آن را دشوارترمیکند. از این رو، بهتر است برای سازههایی با ارتفاع کم و انجام اموری با سرعت پایین از این مدل کلایمر استفادهشود.
3- تجیهزات و نحوه نصب کلایمر
برای یک کلایمر میبایست تجهیزات زیر را در نظر بگیرید:
ترمز اضطراری، کابل برق، سیم بکسل، کابل جمع کن، ریل روی بام، محفظه، ستون، بازوی مربوط به نقاط آویز، وزنههای تعادل، تکیه گاه و سیستم اضافه بار
برای تجهیز کلایمر نیازاست که موتورآن با توجه به کاربرد و ظرفیتش انتخاب شود. برای نصب کلایمر می بایست ابتدا ریل ها، وزنههای متعادل، بازوی نقاط آویز، ستون و تکیهگاه بر روی پشت بام کارگذاری شوند. سپس سایر تجهیزات نظیر محفظه ، ترمزهای اضطراری، کابل جمع کن، کابل برق و … نصب شوند.
4- نکات مهم در استفاده از کلایمر
استفاده نادرست ازکلایمر منجر به حوادث فاجعه بار با تلفات کارگران و آسیب به اموال شدهاست. علل متداول این حوادث عبارتند از:
- آماده سازی ناکافی فونداسیون و محل؛
- بازرسی ناکافی اجزا یا استفاده نادرست (مانند اجزای خمیده یا ناهماهنگ) قبل از نصب؛
- قرار گرفتن در مجاورت خطوط برق؛
- عدم بستن سیستمهای حفاظ یا استفاده از سیستمهای مهار سقوط ؛
- عدم نصب صفحات یا توری های انگشتی یا روی هم چیدن مواد؛
- بازرسی های ناکافی و نگهداری نامناسب؛
- آموزش ناکافی نصب، جابجایی و نگهدار داربست؛
- عدم رعایت کارگران برای اطمینان از دانش و مهارت در انجام وظایف شغلی خود
سقوط و اضافه بار از جمله شایع ترین عوامل حوادث هستند.
سقوط یکی از علل اصلی جراحات و تلفات در استفاده از کلایمراست. گاهی اوقات افراد از بخش های نرده محافظ برای بارگیری پالت ها استفاده میکنند که جایگزین نمیشود. از این رو، افراد در حین کار یا خارج کردن ابزار و تجهیزات، سقوط میکنند و جان خود را از دست می دهند. آموزش مناسب می تواند از صدمات یا مرگ و میر افراد جلوگیری کند.
همچنین، توانایی کلایمر در بلند کردن بارهای سنگین، ابزار و مواد، دلیلی برای انتخاب آن در انجام کارها شدهاست. کلایمرها می توانند مقدار زیادی از ملات، آجر، بلوک و … را به ارتفاع منتقل کنند. آن ها با قرارگیری دروضعیت مناسب، امکان کار کردن در ارتفاع را فراهم میکنند. با این حال، پیروی نکردن از نمودارهای بارمیتواند اتفاقات فاجعهباری را رغم بزند. طی بررسیها مشخص شدهاست که بارگیری بیش از حد ، باعث خرابیهای سازهای، جراحت و مرگ شدهاست.
برای آشنایی با سایر ابزارآلات، به لینکهای زیر مراجعه فرمایید.
الکترود/سیم جوش انواع پیچ و مهره سنگ فرز