انواع ورق آلومینیوم و ویژگی‌های آن

انواع ورق آلومینیوم و ویژگی‌های آن - ویکی آهن

در این برگه قصد داریم به معرفی ورق آلومینیومی بپردازیم و ویژگی ها و انواع ورق آلومینیوم و کاربردهای آن را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

1- ورق آلومینیومی چیست؟

2- ساخت ورق آلومینیوم

3- ویژگی‌های ورق آلومینیوم

4- انواع ورق آلومینیوم

5- آلیاژ ورق آلومینیوم

6- کاربرد ورق‌ آلومینیوم

1- ورق آلومینیومی چیست؟

ورق‌ آلومینیومی که به عنوان صفحه آلومینیومی نیز شناخته‌می‌شود، نتیجه آلومینیوم خام اولیه است که تحت فشار بالا فشرده‌شده و به شکل پانل در می‌آید. ورق آلومینیومی به طور مشخص به گونه‌ای ساخته‌می‌شود که بسیار نازک و سبک وزن است و در عین حال به اندازه کافی مستحکم است که در کنار سهولت ذاتی نصب و نگهداری، تطبیق پذیری فوق العاده‌ای را ارائه‌می‌دهد.

ابعاد و ضخامت سطح، فاکتورهای اولیه‌ای هستند که باید هنگام بررسی ورق آلومینیوم در نظر گرفت. ورق آلومینیومی معمولاً به ضخامت 1 تا 2 میلی متر برش داده‌می‌شود و در این وزن می‌توان آن را به راحتی با دست یا با ابزار دستی کوچکتر شکل داد. صفحات ضخیم‌تر ممکن است به ماشین‌های شکل‌دهی دستی یا پرس‌های پنوماتیک بیشتری نیاز داشته‌باشند تا به شکل دلخواه عمل کنند.

این ورق، دارای چندین ویژگی منحصر به فرد و مفید دیگر است که باعث می‌شود امروزه به طور گسترده در طیف گسترده‌ای از کاربردهای صنعتی، کشاورزی، خانگی و تولید/تولید به کار گرفته‌شود. همچنین، طیف وسیعی از پوشش‌های اضافی اعمال‌شده بر روی ورق‌های آلومینیومی می‌تواند به ایجاد یک ماده بادوام برای استفاده در محیط‌های بیرونی یا سایر محیط‌های چالش برانگیز کمک کند.

ضخامت و اندازه ورق آلومینیوم

طیف گسترده‌ای از اندازه‌های ورق آلومینیوم، صفحه و فویل در سراسر جهان ارائه می‌شود. به طور کلی، هر پانل آلومینیومی بین 0.2 میلی متر تا 6.5 میلی متر ضخامت، به عنوان یک ورق آلومینیومی در نظر گرفته‌می‌شود، در حالی که محصولات گیج نازک‌تر، معمولاً به عنوان فویل طبقه بندی و فروخته‌می‌شوند.

گیج‌های ضخیم‌تر از 6.5 میلی متر (تقریبا یک چهارم اینچ) اغلب به عنوان صفحه آلومینیومی شناخته می‌شوند. انتخاب مناسب برای یک برنامه خاص کاملاً به درجه انعطاف پذیری/سفتی ورق مورد نیاز برای انجام عملکرد مورد نظر بستگی دارد.

2- ساخت ورق‌ آلومینیوم

آلومینیوم در حال حاضر به طور انحصاری از بوکسیت خام، سنگ معدنی که در انواع خاک‌های سنگین رسی در چندین متر زیر سطح زمین یافت می‌شود، استخراج می‌شود. سپس این سنگ معدنی در محلول آهک داغ و سود سوزآور تصفیه می‌شود و آلومینا، یک پودر اکسید سفید تولید‌می‌کند. هنگامی که با الکتریسیته و کربن (برای ایجاد CO2) در دماهای بالا ترکیب می‌شود، اکسید فلز مایعی را تولید می‌کند که آن را آلومینیوم می‌نامیم.

 

انواع ورق آلومینیوم و ویژگی های آن - ویکی آهن

این فلز مایع سپس بسته به کاربرد نهایی آن به انواع مختلف شمش یا آلیاژ تبدیل می‌شود. آلومینیومی که برای لوله‌ها، میله‌ها، ورق‌ها و نبشی‌ها در نظر گرفته شده‌است معمولاً به شمش‌هایی تبدیل می‌شود که می‌تواند تا 20 فوت طول داشته‌باشد (و وزن آن تا 20 تن!)، که البته دارای خواص شکل‌پذیر (قابلیت شکل‌پذیری) بسیار خوبی است. این امر باعث می‌شود که آنها را در دماها و فشارهای مختلف بغلتانید یا فشار دهید تا صفحات، ورق‌ها، فویل‌ها و سایر اشکال تقریباً در هر ضخامت مفیدی تولید شوند.

3- ویژگی‌های ورق آلومینیوم

ورق‌های آلومینیومی امروزه یکی از پرکاربردترین انواع ساینده‌ها و مواد مهندسی هستند. این مسئله تا حد زیادی به دلیل برخی از ویژگی‌های کلیدی ورق فلزی آلومینیوم است که وقتی به صورت ترکیبی مشاهده می‌شود، آن را برای استفاده ایده‌آل در طیف وسیعی از محیط‌ها و برنامه‌ها از سایر انواع صفحات فلزی متمایز می‌کند.

با ارزش ترین ویژگی‌های آلومینیوم عبارتند از:

  • سبک وزن (حدود 3/1 جرم فولاد بر حسب حجم) است، بنابراین یک راه حل بسیار مقرون به صرفه در حمل و نقل و عملیات مبتنی بر لجستیک می‌باشد.
  • به اندازه کافی قوی است که برای کاربردهای مختلف ساختمانی و سازه‌ای مناسب می‌باشد.
  • در برابر خوردگی در کاربردهای بیرونی و رطوبت مقاوم است.
  • دارای شکل پذیر آسان، با نقطه ذوب نسبتا کم (660 درجه سانتیگراد) است.
  • نسوز است. به جز در لایه‌های بسیار نازک نمی‌سوزد و هنگام ذوب هیچ گاز سمی آزاد نمی‌کند.
  • انعکاس بسیار بالا، آن را برای استفاده در سیستم های گرمایشی و روشنایی کم مصرف مناسب می‌کند.
  • خواص رسانایی عالی هم برای گرما و هم برای الکتریسیته (تقریباً دو برابر مس) دارد.
  • به راحتی قابل بازیافت، با نرخ تلفات کم در هنگام خرابی (تقریباً سه چهارم کل ورق آلومینیومی که تا به حال ساخته شده هنوز در گردش فعال است) است.
  • امکان نگهداری طولانی مدت، برای کاهش نرخ تعویض و اثرات زیست محیطی کمتر را دارد.
  • در انواع ضخامت ها و اندازه ها موجود است.

4- انواع ورق آلومینیوم

ورق آلومینیوم در انواع مختلفی تولید می‌شود که شامل ورق آلومینیوم نرم، ورق آلومینیوم سخت، ورق آلومینیوم رنگی، ورق آلومینیوم با پوشش نانو و… می‌باشد. هر کدام از این انواع ورق آلومینیوم دارای خصوصیات و کاربردهای خاصی هستند.

ورق‌های آلومینیوم نرم و سخت از انواع ورق‌های آلومینیوم هستند که به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردشان، در صنایع مختلف استفاده‌می‌شود. این ورق‌ها به دلیل وزن سبک، قابلیت شکل‌دهی و انعطاف پذیری بالا، مقاومت بالا در برابر خوردگی، هدایت حرارتی و برقی بالا، ظاهر زیبا و… از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. آن‌ها عمدتا در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، هواپیماسازی، ساخت قطعات الکترونیکی، ساخت مبلمان، ساخت کابینت‌های آشپزخانه، ساخت بسته‌بندی‌های غذایی و دارویی، ساخت لوازم خانگی و… استفاده می‌شوند.

ورق آلومینیوم رنگی، یک نوع ورق آلومینیوم است که به دلیل رنگ آمیزی و پوشش دادن به آن، در صنایع مختلف استفاده می‌شود. ورق آلومینیوم رنگی در صنایع مختلفی مانند ساخت بالکن‌ها، درب‌ها، پنجره‌ها، تابلوهای تبلیغاتی، تابلوهای راهنمایی و رانندگی، بسته‌بندی‌های غذایی و دارویی، ساخت قطعات خودرو و… استفاده می‌شود.

انواع ورق آلومینیوم و ویژگی های آن - ویکی آهن

انواع ورق آلومینیومی با توجه به مشخصات ظاهری

صفحات برجسته آلومینیومی پانل‌هایی از ورق فلزی هستند. این ورق‌ها در یک طرف دارای نشانه‌های برجسته هستند (سمت عقب آن بدون بافت است)، که یک الگوی برجسته را تشکیل می‌دهد و معمولاً به ارتفاع حدود 1.5 میلی‌متر برجسته می‌شود.

آنها ورقه های نسبتاً ضخیم و محکمی برای بهبود مقاومت در برابر ضربه هستند که برای استفاده از مناطق داخلی یا خارجی با رفت و آمد زیاد و ترافیک چرخ دار مانند راهروهای خدماتی، جایگاه های بارگیری و پارکینگ مناسب می‌باشند. الگوی برجسته آسیب سطح را پنهان می‌کند و همچنین چسبندگی بیشتری در برابر لغزش ایجاد می‌کند.

ورق آلومینیوم سوراخ دار، یک نوع ورق آلومینیوم است که با استفاده از دستگاه‌های لیزر، در سطح آن الگوهای سوراخ داری ایجاد شده‌است. این نوع ورق در سناریوهایی استفاده می‌شود که عمدتاً به دلیل ویژگی‌های زیبایی‌شناختی آن انتخاب می‌شود. این امر به‌ویژه در کارهای طراحی داخلی/خارجی رایج است، به عنوان مثال در ساخت بسیاری از انواع کف‌ها، سقف‌ها، سایه‌بان‌های خورشیدی، پانل های تزئینی و سایر موارد معماری بکار می‌رود. سایر کاربردهای معمولی ممکن است شامل صنایع غذایی، کارخانه یا محیط های آزمایشگاهی باشد.

ورق‌ها یا پانل‌های کامپوزیت آلومینیومی که اغلب به اختصار ACS یا ACP نامیده می‌شوند، از دو قطعه بسیار نازک آلومینیومی با یک لایه میانی غیر آلومینیومی (اغلب پلاستیکی) تولید می‌شوند. آنها معمولاً به عنوان پانل‌های سبک وزن اما مستحکم برای روکش‌های خارجی یا نمای ساختمان و همچنین در طیف گسترده‌ای از برنامه‌های عایق کاری و پانل‌های تاشو استفاده می‌شوند.

ورق‌های پانل کامپوزیت آلومینیومی که گاهی به آن‌ها پانل‌های ساندویچ یا ورق‌های دی باند نیز گفته‌می‌شود، بسیار سبک‌تر از معادل‌های فلز جامد هستند. این کار نصب و نگهداری آنها را در استفاده روزمره بسیار آسان‌تر می‌کند، و به طور کلی ماشین‌کاری، برش و شکل‌دهی منظم با استفاده از ابزارهای ساده بسیار آسان‌تر است.

به این ترتیب، آنها یک انتخاب عالی برای تابلوها و سینی‌های تابلو ضد آب و هوا (مخصوصاً در جاهایی که طراحی پیچیده‌تری مانند حروف تزئینی مورد نیاز است)، و همچنین پانل‌های فاسیا، روکش ستون و سایر عناصر تزئینی بیرونی هستند.

بسیاری از انواع مختلف ورق های آلومینیومی در انواع برس خورده یا بدون برس موجود هستند، از جمله پانل های آنودایز و کامپوزیت. «برس‌شده» در این زمینه به الگوی نسبتاً یکنواختی از خراش‌های موازی اشاره دارد که عمداً در سراسر سطح یک ورق فلزی وارد می‌شوند تا یک روکش ایجاد کنند.

انتخاب خرید ورق آلومینیومی برس خورده اغلب یک تصمیم در درجه اول زیبایی شناختی است. ظاهر برس خورده در سراسر جهان به عنوان یک سبک که کیفیت بازتابی سطوح صیقلی را کاهش می دهد، بسیار محبوب است.

ورق‌های آلومینیوم آنودایز شده، یک نوع ورق آلومینیوم است که با استفاده از فرآیند آنودایز، سطح آن با رنگ‌های مختلف و پوشش‌هایی از جمله اکسید آلومینیوم، تزئین می‌شود. این نوع ورق آلومینیوم به دلیل ظاهر جذاب و مقاومت در برابر خوردگی، در صنایع مختلفی مانند ساختمانی، دکوراسیون داخلی، تابلوسازی و… استفاده می‌شود.

5- آلیاژ ورق آلومینیوم

ورق آلومینیوم از آلیاژهای مختلفی تولید می‌شود که شامل آلومینیوم ۱۰۰۰، آلومینیوم ۲۰۰۰، آلومینیوم ۳۰۰۰، آلومینیوم ۴۰۰۰ و آلومینیوم ۵۰۰۰ می‌باشد. هر کدام از این آلیاژها دارای خصوصیات و مشخصات فیزیکی و شیمیایی مختلفی هستند که برای کاربردهای مختلف استفاده می‌شوند.

در ادامه، ما خلاصه‌ای کوتاه از ویژگی‌های هر یک از گریدها را جمع‌آوری کرده‌ایم تا درک مختصری از کاربردهای متعدد آن‌ها به شما ارائه دهیم.

آلیاژ 1100: این گرید از نظر تجاری آلومینیوم خالص است. نرم و انعطاف‌پذیر است و کارایی عالی دارد و برای کاربردهایی با فرم دهی دشوار ایده آل است. می‌توان آن را با هر روشی جوش داد، اما قابلیت عملیات حرارتی ندارد. مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی دارد و معمولاً در صنایع شیمیایی و صنایع غذایی استفاده‌می‌شود.

آلیاژ 2011: استحکام مکانیکی بالا و قابلیت‌های ماشینکاری عالی از نکات برجسته این آلیاژ است. اغلب به آن آلیاژ ماشینکاری آزاد (FMA) می‌گویند که یک انتخاب عالی برای پروژه‌های انجام شده بر روی ماشین تراش اتوماتیک است. ماشینکاری با سرعت بالا این درجه باعث تولید تراشه‌های ریز می‌شود که به راحتی جدا می‌شوند. آلیاژ 2011 یک انتخاب عالی برای تولید قطعات پیچیده و دقیق است.

آلیاژ 2014: آلیاژی بر پایه مس با استحکام بسیار بالا و قابلیت ماشینکاری عالی است. این آلیاژ به دلیل مقاومتی که دارد معمولاً در بسیاری از کاربردهای سازه‌ای هوافضا استفاده‌می‌شود.

آلیاژ 2024: یکی از پرکاربردترین آلیاژهای آلومینیوم با استحکام بالا می‌باشد. با ترکیبی از استحکام بالا و مقاومت در برابر فرسودگی عالی، معمولاً در مواردی استفاده‌می‌شود که نسبت استحکام به وزن مناسبی مورد نظر است.

این گرید را می‌توان تا سطح بالایی ماشین کاری کرد و در صورت نیاز می‌توان آن را در شرایط آنیل شده با عملیات حرارتی بعدی تشکیل داد. مقاومت خوردگی این گرید نسبتاً کم است. هنگامی که این مشکل وجود دارد، 2024 معمولاً در یک روکش آنودایز شده یا به صورت روکش دار (لایه سطحی نازک از آلومینیوم با خلوص بالا) به نام آلکلاد استفاده می‌شود.

انواع ورق آلومینیوم و ویژگی های آن - ویکی آهن

آلیاژ 3003: پرکاربردترین آلیاژ آلومینیوم است. این مدل یک آلومینیوم خالص تجاری با منگنز اضافه شده برای افزایش استحکام (20٪ قوی تر از درجه 1100) است. مقاومت در برابر خوردگی و کارایی عالی دارد. این درجه می‌تواند عمیق کشیده یا چرخیده شود، جوش داده شود یا لحیم کاری شود.

آلیاژ 5052: این آلیاژ بالاترین استحکام در بین گریدهای غیر قابل عملیات حرارتی است. استحکام فرسودگی آن بیشتر از سایر گریدهای آلومینیومی است. آلیاژ 5052 مقاومت خوبی در برابر اتمسفر دریایی و خوردگی آب نمک دارد و کارایی عالی دارد. به راحتی می‌توان آن را ترسیم کرد یا به شکل‌های پیچیده درآورد.

آلیاژ 6061: همه کاره‌ترین آلیاژ آلومینیوم قابل عملیات حرارتی است و اکثر کیفیت‌های خوب آلومینیوم را حفظ می‌کند. این درجه دارای طیف وسیعی از خواص مکانیکی و مقاومت در برابر خوردگی است. می‌توان آن را با اکثر تکنیک‌های رایج ساخت و کارایی خوبی در شرایط آنیل‌شده دارد. با تمام روش‌ها جوش داده می‌شود و می‌توان آن را کوره‌ای لحیم کاری کرد. در نتیجه، در طیف گسترده‌ای از محصولات و کاربردها استفاده می‌شود که در آن ظاهر و مقاومت در برابر خوردگی با استحکام خوب مورد نیاز است. اشکال لوله و زاویه در این درجه معمولاً گوشه‌های گرد دارند.

آلیاژ 6063: معمولاً به عنوان یک آلیاژ معماری شناخته‌می‌شود. دارای خواص کششی نسبتا بالا، ویژگی‌های تکمیل عالی و درجه بالایی از مقاومت در برابر خوردگی است. اغلب در کاربردهای مختلف معماری داخلی و خارجی و تزئینات یافت می‌شود. برای کاربردهای آندایزینگ بسیار مناسب است. اشکال لوله و زاویه در این درجه معمولاً دارای گوشه‌های مربع هستند.

آلیاژ 7075: این یکی از بالاترین استحکام آلیاژهای آلومینیوم موجود است. نسبت استحکام به وزن بسیار خوبی دارد و به طور ایده آل برای قطعات با فشار زیاد استفاده‌می‌شود. این درجه را می‌توان در شرایط آنیل تشکیل داد و متعاقباً در صورت نیاز تحت عملیات حرارتی قرار داد.

6- کاربرد ورق‌ آلومینیوم

با توجه به خواص بی‌شمار و منحصربه‌فرد ورق آلومینیومی، استفاده از آن‌ها تقریباً بسیار متنوع و گسترده است که نمی‌توان فهرستی جامع ارائه کرد. با این حال، در این بخش به برخی از کاربردهای رایج‌تر پانل‌ها و صفحات آلومینیومی که در طیف گسترده‌ای از محیط‌های صنعتی، طراحی و ساخت‌وساز یافت می‌شوند، خواهیم پرداخت.

سقف : ورق‌های سقفی آلومینیومی، به دلیل ساختار سبک وزن اما مستحکم با خواص ضد خوردگی عالی، یکی از رایج ترین کاربردهای پانل‌های آلومینیومی هستند.

سقف‌های تزئینی : ورق‌های آلومینیومی دی‌باند یا کامپوزیت اغلب به عنوان پانل‌های سقف داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرند که ویژگی طراحی بسیار تزئینی اما سختی را ارائه می‌دهند.

 

 

 

انواع ورق آلومینیوم و ویژگی های آن - ویکی آهن

بالکن ها : ساختار سبک اما سفت و سخت و این واقعیت که ورق‌های آلومینیومی بسیار ضد آب هستند، موجب استفاده از آن‌ها برای نرده‌های بالکن شده‌است.

ظروف : قوطی‌های نوشیدنی، بشکه‌های آبجو و سایر ظروف صنایع غذایی و همچنین انواع راه‌های ذخیره‌سازی مواد غذایی مهر و موم شده همگی از ورق آلومینیوم هستند. تمامی آن ها تمیز، غیر قابل نفوذ و همچنین سبک برای حمل و نقل و اقتصادی هستند.  شما اغلب کیسه‌های آبجو آلومینیومی قابل استفاده مجدد را برای فروش از عمده‌فروش‌ها و تامین‌کنندگان می‌بینید، جایی که این مواد به‌خاطر عدم واکنش‌پذیری، به همان اندازه ارزشمند است.

روکش کابل : روکش فلزی کابل معمولاً از فویل‌های آلومینیومی و سایر ورق‌های آلومینیومی بسیار نازک تشکیل می‌شود، به دلیل این واقعیت که نسبتاً در برابر خوردگی مقاوم است (و به راحتی با روش‌های مختلف اضافی ساخته‌می‌شود) و ویژگی‌های الکتریکی و مکانیکی قابل قبولی دارد.

روکش و پانل‌های فاسیا : ورق کامپوزیت آلومینیومی به دلیل مقاومت در برابر عناصر، وزن سبک، همیشه یک انتخاب پیشرو برای روکش خارجی، عایق داخلی و سایر کاربردهای پانل‌های طراحی شده در طیف گسترده ای از ساختمان‌ها و تاسیسات صنعتی، تجاری یا خانگی است. این ورق‌ها محکم هستند و به راحتی رنگ یا تزئین می شوند.

جرثقیل‌ها، خرپاها، تکیه‌گاه‌ها و وسایل بالابر : مواد سبک وزن مورد استفاده در صنعت بالابر (به عنوان مثال در شاخک‌های کششی، بوم‌های بالابر، صفحات بار، پایه‌های لوله و خرپاهای نگهدارنده) می‌توانند به افزایش بهره وری و کاهش هزینه‌های انرژی و همچنین ساخت اقلام حجیم، تجهیزات و ماشین آلات بالابر مناسب برای فضاهای محدود یا صعب العبور کمک کنند.

برنامه های کاربردی با استرس بالا : آلومینیوم 6082 یک آلیاژ ساختاری با استحکام متوسط با مقاومت در برابر خوردگی عالی است که آن را برای طیف وسیعی از کاربردها مانند آلومینیوم درجه هوافضای T6 و آلیاژهای سازه‌های خودرو ایده آل می‌کند.

بازتابنده‌های لامپ : خواص بازتابی فوق العاده ورق آلومینیوم، از نظر گرما و نور، آن را به محصولی ایده آل برای استفاده در طیف گسترده ای از لامپ‌های بازتابنده آلومینیومی تجاری یا خانگی و لامپ‌های انتقال حرارت تبدیل می‌کند.

پناهگاه ها : پانل‌های آلومینیومی به طور گسترده در مناطق مختلف برای ساخت سرپناه‌های سبک و در عین حال بادوام سرپوشیده و راهروهای بیرونی در مناطق عمومی، محل کار و خانه‌های خصوصی استفاده می‌شوند.

کاروان‌ها : کاروان ها و یدک‌کشها عمدتاً از صفحه یا ورقه آلومینیومی ساخته‌می‌شوند که حمل آن را سبک‌تر می‌کند و مقاومت زیادی در برابر مناطق در معرض رطوبت، نم و … ارائه می‌دهد.

کف و دیوارها : صفحه آلومینیومی را می‌توان برای بهبود خواص ضد لغزش و پوشش آسیب دیدگی شطرنجی کرد که برای استفاده در مناطق پر رفت و آمد ایده آل است. همچنین، دیوارهای ورق آلومینیومی تزئینی و ساختاری به طور فزاینده ای به دلیل مقاومت، جذابیت و سهولت در تمیز کردن، محبوب شده اند.

 

برای مطالعه مطالب مشابه، لطفا به لینک های زیر مراجعه کنید.
ورق گالوانیزه کرکره ای ورق استیل 430 ورق استیل ضد سایش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *