در این بخش قصد داریم به معرفی ابزار قالب گیری بپردازیم و جزییات و بخش های مختلف آن را بررسی کنیم . با ما همراه باشید
معرفی ابزار قالب گیری
قالب به بلوکهای توخالی گفته میشود که با مواد مایع پر میشود و در داخل قالب سفتشده و شکل آن را به خود میگیرد.این فرآیند تولید، با عنوان قالبگیری شناخته میشود.
انواع قالب گیری
قالب گیری بادی یا دمشی
این نوع قالبگیری یک فرایند تولید است که در تولید قطعات پلاستیکی توخالی مانند بطریهای پلاستیکی به کار میرود.
فرآیند قالب گیری دمشی با ذوب پلاستیک و تبدیل آن به یک پاریسون شروع میشود. پاریسون یک لوله پلاستیکی است که در انتهای آن سوراخی برای عبور هوای فشرده وجود دارد. سپس پاریسون در قالب ریخته میشود و هوا در آن دمیده میشود.
به طور کلی سه نوع قالب گیری بادی وجود دارد:
1-قالب گیری بادی اکستروژن 2- قالب گیری بادی تزریقی 3- قالب گیری بادی تزریق کششی
قالب گیری متالورژی پودر
این قالب گیری به عنوان فرآیند ساخت مواد و اجزای تشکیل دهنده از پودر فلز تعریف میشود. اساساً برای ساخت مواد مختلف استفاده میشود که به دست آوردن آنها از ذوب یا تشکیل با روش های دیگر غیرممکن است. همچنین امکان ترکیب موادی را فراهم میکند که در آن مخلوط کردن و پردازش مواد با نقطه ذوب بالا غیرممکن است.
قالب گیری فشرده
فرآیند قالب گیری فشرده در مقایسه با روش های قالب گیری تزریقی و انتقالی یک روش قالب گیری ارزان است. این یک فرآیند تشکیل با فشار بالا است که در آن مواد پلاستیکی مذاب مستقیماً به یک قالب توخالی فشرده میشوند و با کمک گرما و فشار شکل قالب را تأیید میکنند.
قالب گیری اکستروژن
قالبگیری اکستروژن به عنوان فرآیند قالبگیری تعریف میشود که برای تولید محصول، قالبگیری با کمک قالب یا مواد ترموپلاستیک استفادهمیشود. در این حالت ذره مایع شده و با فشار وارد یک قالب میشود .
دو نوع قالب گیری اکستروژن وجود دارد:
قالب گیری عمودی و قالب گیری افقی
قالب گیری تزریقی
این رایج ترین، موفق ترین و پرکاربردترین روش قالب گیری برای تولید محصولات پلاستیکی است. در این روش مواد ترموپلاستیک به صورت پودری یا دانه ای در یک محفظه فشار فشرده میشوند. در این روش، ماده با کمک پیستون یا پیچ رفت و برگشتی فشرده میشود. سپس مواد فشردهشده در بین نازل به یک قالب سرد با حفره ای به شکل دلخواه منتقل میشود.
به عنوان مثال: قرقرههای سیم، درب بطری، اسباب بازی و …
قالب گیری تزریقی واکنشی
فرآیند قالب گیری تزریقی واکنشی به طور کلی همانند قالب گیری تزریقی است اما تفاوت آن در این است که در این روش از پلیمرهای ترموست استفاده میشود. در این نوع روش، دو مایع پلاستیکی بسیار واکنش پذیر در دمای بالا مخلوط شده و سپس به داخل حفره قالب تزریق میشوند و بعد واکنش شیمیایی پس از اختلاط رخ میدهد و در عرض چند ثانیه کامل میشود و به پلاستیکهای فوم تبدیل میشود. این روش عمدتا در صنایع پزشکی، صنعتی و خودرو استفاده میشود.
به عنوان مثال : سوئیچها و دستگیرههای داشبورد و غیره.
قالب گیری چرخشی
قالبگیری چرخشی که به آن «روتومولدینگ- Rotomoulding » نیز گفته میشود، فرآیندی برای تولید محصولات پلاستیکی توخالی است. این فرآیند برای تشکیل پلاستیک با دمای بالا و فشار کم است. در این روش ، پودر در قالب دوشاخه بسته وارد می شود و در جهت دو محوری میچرخد تا یک قسمت توخالی ایجاد شود.
به عنوان مثال :تجهیزات ورزشی، اسباب بازیها، قطعات خودرو، مخروطهای جاده و موانع
قالب گیری انتقالی
قالبگیری انتقالی یک فرآیند طراحیاست که در آن مواد ریخته گری در قالب فشرده میشود. این فرآیند اصل فشرده سازی و انتقال بار پلیمری را ترکیب میکند. سپس رزین از دیگ، به قالب منتقل میشود. در این مورد نیازی به فشار اضافی نیست. این نوع قالبگیری به قالبسازی انتقالی معروف است.
به عنوان مثال: شیرهای گاز، مدارهای الکترونیکی، پین ها، کانکتورها و …
قالب گیری ترموفرمینگ
قالبگیری ترموفرمینگ به عنوان “قالب گیری خلاء” نیز شناخته میشود. فرآیند این قالبگیری یک فرآیند طراحی است که در آن ورق تا دمای متغیر گرم میشود و شکل خاصی را از قالب تشکیل میدهد. در این خلاء از فشار برای شکل دادن ورق به شکل دلخواه استفاده میشود و همچنین فرآیند تشکیل فشار وجود دارد که ارتباط نزدیکی با شکلدهی خلاء دارد. فشار هوای مورد نیاز در مقایسه با فرمینگ خلاء بسیار بالاتر است. به دلیل افزایش فشار، ورق پلاستیکی از قبل گرم شده می تواند در مدت زمان بسیار کوتاهی به داخل حفره قالب تغییر شکل دهد. بنابراین قسمت تشکیل شده جامد میشود و در نهایت از حفره قالب خارج میشود.
قالب گیری FRP یا قالب گیری فایبرگلاس
قالبگیری فایبرگلاس به عنوان قالب گیری FRP نیز شناخته میشود. در این فرآیند پلاستیکهای رزینی تقویت شده با فایبرگلاس به شکلهای مفیدی سازماندهی میشوند. این فرآیند ابتدا یک قالب می سازد و سپس از قالب برای ساخت بخش های فایبر گلاس استفاده میکند. این روش عمدتاً برای تشکیل قطعات پیچیده با استفاده از رزین فایبر گلاس استفاده می شود.
قالب گیری Hand layup
تکنیک Hand layup به عنوان قدیمی ترین، ساده ترین و پرکاربردترین تکنیک پردازش ترکیبی تعریف می شود. در این اندازه کار، اندازه کار محصول مهم نیست. در این فرآیند آرماتورهای الیافی را با دست در قالب قرار داده و با برس یا غلتک رزین اعمال می شود. این روش کم هزینه ترین روش قالب گیری باز است. فرآیند چیدمان دست به طور عمده به دو نوع تقسیم می شود:
فرآیند چیدمان خشک
فرآیند چیدمان مرطوب
به عنوان مثال : قایق، میز، بدنه ماشین، مخازن و …
قالب گیری انتقال رزین (RTM)
هنگامی که مواد ریخته گری در قالب وارد می شوند، به آن قالب گیری انتقال رزین (RTM) می گویند. با قالب گیری فشاری متفاوت است. همچنین با قالب گیری تزریقی متفاوت است زیرا دارای قالب انتقال است که از فشار بیشتری برای پر کردن حفره قالب استفاده میکند. در قالبگیری انتقال رزین، فرآیند انتقال سرعت پر شدن کندتری نسبت به فرآیند قالبگیری تزریقی دارد. قالب سطح داخلی ممکناست سفت یا با ژل پوشش دادهشود. ماده ای که این را پرمیکند ممکن است جامد یا مایع باشد.شامل دو روش میباشد :
- قالبگیری انتقال رزین به کمک خلاء (VARTM)
- قالب گیری انتقال میکرو
قالبگیری کیسه ای در خلا
قالب گیری کیسه ای در خلاء فرآیند اولیه برای تولید سازههای سرپوشیده است. دارای یک لایه چکش خوار برای پوشاندن قسمت و آب بندی آن از هوای بیرونی است. مواد کیسه خلاء به شکل لوله یا ورق مواد تشکیل میشود. این روش پرهزینه است. پمپ خلاء برای تشکیل کیسه خلاء استفاده می شود. مواد چکش خوار می تواند محصول سیلیکونی قابل استفاده مجدد باشد.
کیسه خلاء یک پارچه با روکش لاستیکی قوی است که برای فشرده سازی قسمت در زمان استحکام استفاده میشود. با استفاده از کیسه لوله شکل، انتهای کیسه توسط درزگیر پوشانده شده و هوا توسط پمپ خلاء از طریق نوک آن از کیسه خارج می شود.
قالب گیری Bladder
قالب گیری Bladder برای قطعات خاصی استفاده میشود که هندسه سختی دارند یا از بیرون محکم هستند یا ترکیبی از همه اینها هستند. در این روش چندین ابزار برای ساختن تک قطعه و سپس اتصال به یکدیگر استفاده میشود. هنگامی که ورقه الیاف به رزین مخصوص آغشته می شود، به آن Pre- Preg میگویند. در اثر فشار، Bladder منبسط میشود که الیاف رزین را فشار می دهد.
این قالب گیری در جایی استفاده میشود که درجه استحکام مکانیکی مورد نیاز است، در آن مکان این قالب گیری ضروری می شود. کاربردهای دیگری مانند آسیاب بادی یا انرژی مولد بادی این قالب گیری را دارند.
قالب گیری Spray
قالبگیری spray روشی است که به آن روش اسپریآپ یا روش قالب باز نیز گفته میشود. این روش قالب گیری اسپری در ساخت مخازن، قایق، دوش و وان در انواع بسیار بزرگ استفاده میشود. همچنین این روش برای قالب گیری اشکال پیچیده استفاده می شود. فرآیند قالبگیری اسپری توسط اپراتور انجام میشود که قوام و ضخامت چگالی را کنترل میکند و به همین دلیل این فرآیند بیشتر به اپراتور بستگی دارد تا چیدمان دستی.
این روش دارای پردازش ساده و استفاده از ابزارهای کم هزینه است. همچنین دارای ابزار و تجهیزات قابل حمل است که امکان ساخت در محل را فراهم میکند. همچنین ممکن است فرآیند به صورت خودکار انجام شود. اندازه قالب ها ممکن است از کوچک تا خیلی بزرگ متغیر باشد و هزینه قالب ها نیز کم هزینه است. سطحی که در آن قالب گیری انجام می شود با ضد چسب پوشانده می شود. ایراد در این قالب گیری این است که یک سطح صاف را در یک طرف و سطح ناصافی را از طرف دیگر ایجاد میکند. در جاهایی که به دقت بالاتری نیاز است نباید استفاده شود.
قالب گیری ماتریسی
قالبگیری ماتریسی که به نام قالب گیری انتقال ماتریسی نیز شناخته میشود روشی است که اغلب در طول قالب گیری استفاده می شود. اپراتوری که این کار را انجام می دهد، ابتدا پوسته سفت بیرونی را مونتاژ میکند و سپس از محصول قالب گیری نرم یا سیال بین پوسته ها استفاده میکند.این فرآیند همچنین در اشکال بسیار پیچیده با استفاده از مواد کامپوزیت مانند کامپوزیت های شیشه/سرامیک استفاده میشود.
این روش بسیار مقرون به صرفه برای ساخت قالب است زیرا شما از مقدار بسیار کمتری از لاستیک سیلیکونی استفاده میکنید چرا که لاستیک گران ترین ماده در قالب است.
برای مشاهده دیگر محصولات کلیک نمایید .