پروفیل استیل 201

پروفیل استیل 201 - ویکی آهن

این برگه قصد داریم به معرفی پروفیل استیل 201 بپردازیم وویژگی ها و کاربردهای آن را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

1- استیل 201 و ترکیبات آن

2- ویژگی‌های استیل 201

3- فرآیند پردازش، شکل گیری و جوشکاری استیل ۲۰۱

4- کاربرد استیل ۲۰۱

5- تفاوت استیل ۲۰۱ و ۳۰۴

1- استیل 201 و ترکیبات آن

استیل ضد زنگ نوع 201 یک آلیاژ ضد زنگ آستنیتی کروم نیکل منگنز است که در اواسط قرن برای حفظ نیکل ساخته شده‌است. از آنجاییکه میزان نیکل آن کمتر است، قیمت ارزان‌تری دارد. این نوع استیل، بدون نیکل کافی، در جلوگیری از خوردگی نمی‌تواند بصورت موثر عمل کند. البته، سطوح بالاتر منگنز کمک می‌کند تا نوع 201 یکی از قوی‌ترین انواع نوارهای فولادی ضد زنگ باشد. صنایعی که این نوع را ترجیح می‌دهند، صنایعی هستند که به دنبال دوام بیشتر با هزینه کمتر هستند و نگران قرار گرفتن در معرض عناصر خورنده نیستند.

از استیل ضد زنگ نوع 201 به عنوان جایگزینی برای نوع 301 در برخی از برنامه‌های کاربردی استفاده‌می‌شود. به دلیل استحکام تسلیم نسبتاً بالا 201 در شرایط آنیل شده، استفاده از 201 محدود است. نوع 201 به طور کلی در شرایط سکوریت به ویژه برای فنرها و بست‌ها استفاده می‌شود. و مانند نوع 304، این نوع نیز معمولاً برای چسباندن علائم و سایر نیازهای لوله کشی استفاده‌می‌شود. اگرچه در برابر خوردگی مقاوم نیست، اما همچنان از محافظت در برابر خوردگی خوبی برخوردار است.

استیل ضد زنگ نوع 201 به ویژه برای محیط‌های سرد مناسب است، زیرا چقرمگی آن در هوای سرد حفظ می‌شود. برای جبران کمبود نیکل، متوجه خواهید شد که از منگنز و نیتروژن بیشتری تشکیل شده‌است. به عنوان ارزان ترین نوع فولاد ضد زنگ، نوع 201 جذاب ترین به نظر می‌رسد. البته، در محیط‌های بسیار خورنده تا مدت زیادی دوام نمی‌آورد.

جدول زیر ترکیب شیمیایی استیل ضد زنگ گرید 201 را نشان می‌دهد.

پروفیل استیل 201 - ویکی آهن

2- ویژگی‌های استیل 201

  • استیل ۲۰۱ دارای خصوصیات منحصر به فردی است که آن را از دیگر نوع‌های استیل متمایز می‌کند. این خصوصیات عبارتند از :
    مقاومت بالا به خوردگی و زنگ زدگی
    قابلیت جوشکاری
    مقاومت به درجه حرارت بالا
    مقاومت بالا به اکسیداسیون و خوردگی ترکیبات شیمیایی مانند اسیدها و آلکالی ها

همچنین، استیل ۲۰۱ دارای مقاومت بالا به اکسیداسیون و خوردگی ترکیبات شیمیایی مانند اسیدها و آلکالی ها است.
جداول زیر به ترتیب ویژگی های فیزیکی و مکانیکی استیل 201 را نشان می‌دهند.

ویژگی‌های فیزیکی

پروفیل استیل 201 - ویکی آهن

ویژگی‌های مکانیکی

پروفیل استیل 201 - ویکی آهن

3- فرآیند پردازش، شکل گیری و جوشکاری استیل ۲۰۱


فرآیند پردازش و شکل گیری استیل ۲۰۱ شامل فرآیندهای آهنگری، ریخته گری و نورد می‌باشد. در فرآیند آهنگری، مواد اولیه شامل فلزات آهن، نیکل، کروم و سایر عناصر، در یک کوره برای تولید فولاد مذاب شده و سپس به شکل میلگرد یا بلوم در می‌آیند. سپس در فرآیند ریخته گری، فولاد مذاب شده به شکل قالب‌های مختلف ریخته می‌شود. در نهایت، در فرآیند نورد، قطعات فولادی به شکل پروفیل‌های استیلی با ابعاد و شکل‌های مختلف تولید می‌شوند.

جوشکاری استیل ۲۰۱ به دو صورت TIG و MIG انجام می‌شود. در جوشکاری TIG، جوش با استفاده از الکترود تنگستن تولید می‌شود و در جوشکاری MIG، جوش با استفاده از سیم جوش تولید می‌شود. در هر دو روش، برای جلوگیری از تغییرات شیمیایی در منطقه حرارتی، باید از گاز حفاظتی استفاده شود. همچنین، برای جوشکاری استیل ۲۰۱، دمای جوشکاری باید کمتر از ۳۰۰ درجه سانتیگراد باشد تا از تغییرات شیمیایی در فلز جلوگیری شود.

سایر فرآیندها

Hot Working

استیل ضد زنگ 201، در دمای 1232- 1149 درجه سانتیگراد (2250-2100 درجه فارنهایت) در دمای کار گرم قرار می‌گیرد.

آنیل کردن

استیل ضد زنگ 201، در دمای 1093-1010 درجه سانتیگراد (2000-1850 درجه فارنهایت) آنیل می‌شود. برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن، دما نباید از 2000 درجه فارنهایت تجاوز کند. برای جلوگیری از تبلور کاربیدها به سرعت سرد می‌شود.

پروفیل استیل 201 - ویکی آهن

4- کاربرد استیل ۲۰۱

با توجه به خصوصیات منحصر به فرد استیل ۲۰۱، این نوع استیل در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان مثال، استیل ۲۰۱ در صنایع خودروسازی، صنایع هواپیمایی، صنایع نفت و گاز، صنایع الکترونیک و صنایع غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همچنین برای ساخت سقف واگن‌های راه‌آهن و تریلرها نیز مناسب است.

5- تفاوت استیل ۲۰۱ و ۳۰۴

تفاوت بین استیل ضد زنگ 201 و 304 عمدتاً در عناصر مختلف (مقدار کروم و نیکل) موجود در این دو منعکس می شود. استیل ۲۰۱ شامل کمترین مقدار نیکل و کروم است و به همین دلیل هزینه تولید آن کمتر از استیل ۳۰۴ است. اما مقاومت در برابر خوردگی و عملکرد استیل ضد زنگ 304 به مراتب بهتر از 201 است و استیل ضد زنگ 304 به طور کلی در مکان‌هایی با محیط‌های پیچیده و مقاوم در برابر خوردگی قوی، استفاده می‌شود.

استیل 201 برای الزامات زیست محیطی استفاده نمی‌شود، یا استیل ضد زنگ مورد نیاز نیست. این استیل، سختی بسیار بالاتر ی نسبت به 304 دارد. استیل ضد زنگ 201 دارای محتوای منگنز بالایی است، سطح آن با نور تاریک بسیار روشن است و به راحتی زنگ می‌زند.  اگرچه مواد استیل ضد زنگ 201 نسبتاً سخت است، چقرمگی استیل ضد زنگ 304 بهتر است.

برای مطالعه مطالب مرتبط، به لینک‌های زیر مراجعه فرمایید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *