چیلر و ضایعات چیلر

ضایعات چیلر- ویکی آهن

در این برگه قصد داریم به معرفی چیلر و انواع آن بپردازیم و در مورد خرید و فروش ضایعات چیلر صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

1- چیلر و کاربرد آن

2- اجزای چیلر

3- انواع چیلر و نحوه کارکرد آن ها

4- مقایسه چیلرهای جذبی و تراکمی

5- ضایعات چیلر

1- چیلر و کاربرد آن

در تعریف چیلر باید توجه داشت که چیلر در واقع نوعی دستگاه تهویه مطبوع است که برخلاف تصور اولیه ما از کلمه چیلر، ممکن است سرما تولید نکند. این دستگاه بزرگ که مجموعه‌ای پیچیده و پر سر و صدا است، دمای مناسبی را برای دستگاه های تهویه مطبوع فراهم می‌کند، اما این کار را نه با تولید سرما، بلکه با حذف گرما انجام می‌دهد.

به همین دلیل، مایع خنک‌شده توسط چیلر به چرخه باز می‌گردد و می تواند برای سیستم تهویه استفاده‌شود. به طور خلاصه، چیلرها دستگاه های حذف حرارت هستند. چیلر معمولاً در پشت بام یا زیرزمین نصب می شود و مهمترین نقش را در تامین سرمایش ساختمان در تابستان ایفا می‌کند.

دستگاه چیلر، خود به عنوان منبع، سرما یا گرما تولید می‌کند و تنها به دستگاه‌های گردش گاز و مایع ختم نمی‌شود. این بدان معنی است که خود منبع که قبلاً یک دیگ بخار یا پکیج جداگانه برای تأمین آب مورد نیاز سیال در دستگاه های داخل سیستم بوده‌است، اکنون به عضوی در خود چیلر تبدیل شده‌است.

ویژگی‌ها و در واقع مزایای یک چیلر را می‌توان به صورت زیر خلاصه کرد:

  • ظرفیت بالا
  • حمل مولد سرما یا گرما
  • تولید صدای کم
  • مصرف انرژی کم
  • کانال کشی و لوله کشی چیلر با مواد مختلف و سازگار با نیاز
  • امکان کنترل مجزای هر کانال، البته چیلر یک سیستم مادر است که تمامی کانال‌ها را در خود جای می‌دهد.

کاربرد چیلر

چیلرها هم برای مصارف صنعتی و هم برای تهویه مطبوع استفاده می شوند. مصارف صنعتی بیشتر شامل حفظ دمای ابزارها و دستگاه ها در طی فرآیندها و مکانیزم ها است و سیستم تهویه مطبوع بیشتر در مورد خنک نگه داشتن و کنترل رطوبت در ساختمان های بزرگ مسکونی یا تجاری و اداری است.

ضایعات چیلر- ویکی آهن

2- اجزای چیلر

چیلر یک مجموعه واحد است که از اجزای مختلف تشکیل شده است. قسمت های مختلف چیلر به شرح زیر است:

  • اپراتور
  • کمپرسور
  • کندانسور
  • مخزن ذخیره
  • پمپ
  • فن
  • شیر انبساط
  • کنترلر
  • تهویه کننده هوا
  • ژنراتور

البته لازم به ذکر است که این مجموعه از اجزای کلی چیلرها می باشد و هر چیلر بسته به نوع خود محدودیت های متفاوتی از این لیست دارد. به این ترتیب اجزای هر نوع چیلر با اجزای چیلر دیگر متفاوت است. اما در این میان، اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط از جمله اجزای مشترک هستند.

ضایعات چیلر- ویکی آهن

برای خرید و فروش انواع ضایعات (پلاستیک،  آلومینیوم، مس، فولاد و …)  از طریق لینک‌های زیر اقدام نمایید .

3- انواع چیلر ونحوه کارکرد آن‌ها

پس از آشنایی کلی با چیلر چیست و چگونه کار می‌کند، می توانیم انواع آن را معرفی کنیم.

شما می‌توانید به سادگی با بررسی چرخه های داخل چیلر با نحوه عملکرد آن آشنا شوید. اینطور می‌توان گفت که یکی از چرخه‌ها و جریان‌های اصلی در چیلر حرکت مبرد بین کندانسور و اواپراتور است. چرخه دوم، اتصال اواپراتور و تمام اجزای ساختمان از طریق مبرد است که در حالت متقابل بین این دو قرار دارد. چرخه سوم نیز بین کندانسور و برج خنک کننده رخ می‌دهد.

تمام تمرکز عملیات چیلر این است که مبرد را در چرخش بین فازهای مختلف ماده نگه دارد. این مبرد ظرفیت حرارتی بالایی دارد و بنابراین می‌تواند در چرخش ثابت بین فازهای مختلف ماده باشد. این کار با کمک علوم ترمودینامیک و انتقال حرارت انجام می‌شود.

چیلرها در دو نوع جذبی و تراکمی تولید می‌شوند.

این نام‌ها در واقع به نحوه کارشان برمی‌گردد. به این ترتیب که چیلر جذبی با انرژی حرارتی و چیلر تراکمی با انرژی الکتریکی کار می‌کند.

چیلر تراکمی چیست؟

چیلر تراکمی به این صورت عمل می‌کند که چیلر کندانسور ابتدا گاز را فشرده کرده و سپس آن را به کندانسور هدایت می‌کند تا گاز را مایع کند. سپس مایع وارد اواپراتور می‌شود که فشار کمتری نسبت به قبل دارد. این کاهش باعث تبخیر مایع می‌شود و به دنبال گرمای مورد نیاز برای تبخیر از قسمت خنک کننده، باعث ایجاد سرما در مناطقی می‌شود که با قسمت خنک کننده تماس دارند.

از آنجایی که اواپراتور و کندانسور هر کدام به طور جداگانه دارای آب سرد و آب گرم هستند، جای نگرانی نیست که به هم برسند و بر یکدیگر تأثیر بگذارند، زیرا کندانسور و اواپراتور به خوبی در برابر یکدیگر عایق هستند و تنها راه ارتباط بین آنها این است که مبرد هستند و اثر خنک کنندگی دارند.

همانطور که گفته‌شد سه چرخه بین اجزای چیلرها وجود دارد. اما اجزای یک چیلر تراکمی و جذبی متفاوت است. بنابراین سیکل اصلی و اول در چیلر تراکم بین اواپراتور، کمپرسور، کندانسور و شیر انبساط است.

چیلرهای تراکمی به دو دسته چیلرهای آب خنک و چیلرهای هوا خنک تقسیم می‌شوند. البته تقسیم بندی دیگری نیز برای چیلرهای تراکمی بر اساس کمپرسور آنها وجود دارد که عبارت است از:

  • اسکرال
  • اسکرو
  • پیستونی
  • و سانتریفیوژ

بنابراین وقتی از چیلر اسکرو آب خنک صحبت می‌کنیم منظور چیلر تراکمی آب خنک با کمپرسور اسکرو است.

در چیلر اسکرو از آب به عنوان مبرد استفاده می شود و وظیفه چیلر این است که مبرد را که همان آب است به فازهای مختلف برساند. در واقع نام این چیلر می تواند یک چیلر تراکمی آب خنک باشد.

کمپرسور چیلر آب خنک اسکرو از دو شفت یا یک شفت مارپیچ تشکیل شده است که مبرد را با چرخش تدریجی خود فشرده می کند. چیلر آب خنک به این معنی است که قسمت کندانسور چیلر توسط آب خنک می شود. به همین دلیل در این چیلر، آب توسط دستگاهی به نام برج خنک کننده، خنک می شود.

 

چیلرهای اسکرو آب خنک، آلودگی صوتی کمتری تولید می کنند، اما در عین حال از نظر کنترل، اپراتور می تواند کنترل بالایی بر روی چیلر داشته باشد. همچنین در چیلرهای تراکمی امکان کنترل فشار هوا و فشار روغن نیز وجود دارد.

وظیفه ای که به یک چیلر هوا واگذار می شود، مانند چیلرهای دیگر، خنک کردن آب در یک مدار بسته و سپس رساندن یا پمپاژ آن به تمام قسمت های دیگر ساختمان یا سازه است.

چیلر اسکرو هوای خنک نیز مانند چیلر آبی همین مدل با یک یا دو محور مارپیچ کار می کند. این شفت‌های مارپیچ که روتور نامیده می شوند، گاز ورودی به بخش مکش چیلر را در سراسر شیارهای خود قرار می‌دهند و با سرعت از پیش تعیین شده و هماهنگ برای فشرده‌سازی گاز شروع به حرکت می کنند.

از آنجایی که می دانیم برج خنک کننده چیست و از آنجایی که خنک کننده هوا در چیلر اسکرو است، این هوا است که کندانسور را خنک می کند، بنابراین نیازی به برج خنک کننده نیست. به این ترتیب فن هایی که بالای چیلر تعبیه شده اند هوا را از لوله های کندانسور گرفته و خنک می کنند. به همین دلیل به این نوع چیلر، چیلر هوا خنک می گویند زیرا کندانسور آن توسط هوا خنک می شود.

اصطلاح سانتریفیوژ به نحوه عملکرد کمپرسور چیلر اشاره دارد. بنابراین یک چیلر سانتریفیوژ  آبی یک چیلر با کمپرسور است که به این صورت عمل می کند:

موتور داخل کمپرسور پروانه را در داخل کمپرسور از طریق میله ها و چرخ دنده های میانی حرکت می دهد. پروانه، مبرد را در داخل کمپرسور می چرخاند تا نیروی گریز از مرکز ایجاد کند، که به نوبه خود باعث افزایش حرکت و دمای ذرات مبرد می شود. در واقع سه قسمت اصلی کمپرسور شامل پروانه، ورودی و دیفیوزر یک چیلر سانتریفیوژ هستند.

این نوع چیلر یکی از اولین نمونه های چیلر تولید شده در دنیا است که به دلیل ساختار ساده یکی از رایج ترین نمونه های چیلر آبی می باشد.

ضایعات چیلر- ویکی آهن

چیلر جذبی چیست؟

در چیلر جذبی به جای کمپرسور از جاذب، پمپ و مولد حرارت استفاده می شود. در واقع این سه عامل جایگزین فاکتور کمپرسور شده اند. متداول ترین مبرد مورد استفاده در چیلرهای مبرد لیتیوم بروماید است. عملکرد چیلر جذبی به این صورت است که بخار آب توسط لیتیوم بروماید جذب می شود و این بخار بین فاز گاز و مایع جریان می یابد و در نهایت برای تبخیر آن گرمای محیط خنک کننده را گرفته و دمای همان محیط را کاهش می دهد.

دسته دیگری برای چیلرها وجود دارد که بستگی به فاز مبرد در چیلر دارد مانند چیلرهای آب خنک، هوا خنک و تبخیری.

در چیلرهای جذبی سیکل اصلی و اول بین اواپراتور، جاذب، پمپ و مبدل حرارتی، کندانسور و شیر انبساط انجام می شود.

چیلر جذبی بخار، برای تامین انرژی خود به جای انرژی الکتریکی از گرما استفاده می‌کند. این نوع تامین انرژی می‌تواند برای محیط زیست مفید باشد، زیرا امکان استفاده از انرژی حرارتی فرآیندهای صنعتی وجود دارد. از این رو، می‌توان از نوعی انرژی بازیافتی برای رفع نیازهای چیلر جذبی استفاده کرد.

در داخل چیلر جذبی بخار به جای کمپرسور مورد استفاده در چیلرهای تراکمی از کمپرسور حرارتی مانند ژنراتور یا جاذب یا پمپ و مبدل حرارتی استفاده می‌شود. در این نوع چیلر بخار آب وارد کندانسور شده و توسط محیط خنک شده و سپس وارد فاز مایع می‌شود.

این مایع دوباره وارد قسمت اواپراتور می‌شود که فشار کمی دارد. در نتیجه نقطه جوش ماده کاهش یافته و شروع به جوشیدن می‌کند. به این ترتیب محیطی که سعی داشته است مواد را گرم کند تا به جوش آمدن آن کمک کند، خنک می‌شود.

چیلر جذبی شعله مستقیم از شعله برای تامین انرژی حرارتی خود استفاده می‌کند. بنابراین تمامی اجزای داخلی این چیلر باید در برابر دمای بالا مقاوم باشند. این ویژگی باعث می‌شود که خود چیلر برای انجام عملیات‌های سنگین در شرایط سخت آمادگی کامل داشته باشد و آسیبی نبیند.

جذبی داخل این چیلر لیتیوم بروماید، و مبرد داخل آن، آب است. استفاده از چیلر جذبی مستقیم حرارت، علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی، موجب صرفه جویی در مصرف سوخت گاز، بخار آب و آب گرم نیز می شود. از آنجایی که راندمان این نوع چیلرها بسیار بالا است، ظرفیت انجام فعالیت های سنگین و تولید حرارت بالا را دارند و برای مصارف صنعتی مناسب هستند.

همچنین از آنجایی که چیلرهای جذبی حرارت به تنهایی به مولد حرارت دسترسی مستقیم دارند، می توان از آنها برای تولید سرما و گرما در تابستان و زمستان استفاده کرد.

4- مقایسه چیلرهای جذبی و تراکمی

تا اینجا متوجه شدیم که چیلرهای بخار و جذبی مستقیم حرارت هر دو چیلرهای جذبی هستند.

شاید مهمترین مزیت چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی صرفه جویی در هزینه و مصرف انرژی آنها باشد. با چیلرهای جذبی، در برق و سایر تاسیسات الکترونیکی در مواقع اضطراری، در هزینه خدمات برق و در مصرف انرژی الکترونیکی صرفه جویی می شود. زیرا همانطور که گفته شد چیلرهای جذبی از انرژی حرارتی برای تامین منبع خنک کننده استفاده می کنند.

همچنین چیلرهای جذبی لرزش کمتری دارند و آلودگی صوتی و محیطی کمتری تولید می کنند. علاوه بر این، این نوع چیلرها از مبردهای مضر استفاده نمی کنند و در کاهش آلودگی های محیطی و گازهای گلخانه ای نقش دارند.

از سوی دیگر می توان به مهم ترین مزایای چیلرهای تراکمی مانند چیلرهای اسکرو آب خنک و هوا خنک و چیلرهای سانتریفیوژ اشاره کرد:

  • خود چیلر تراکمی کمی ارزانتر است و به مواد اولیه کمتری نیاز دارد. این بدان معناست که مقدار آب مورد نیاز برای کارکرد چیلر تراکمی کمتر از چیلر جذبی است.
  • حجم و وزن چیلرهای تراکمی کمتر از چیلرهای جذبی است.
  • از آنجایی که چیلر تراکمی با چند کمپرسور کار می کند، در صورت خرابی یکی از کمپرسورها، عملکرد کل چیلر مختل نمی شود و چیلر با کمپرسورهای دیگر به کار خود ادامه می دهد. همچنین غیرفعال کردن تعدادی از کمپرسورهای چیلر تراکمی اختیاری است تا فقط تعداد کمپرسورهایی که ظرفیت کافی برای کار دارند، کار کنند. علاوه بر این، این نوع ساختار ،کنترل بر دستگاه را نیز افزایش می دهد.

5- ضایعات چیلر

ضایعات فلزی چیلر شامل قطعاتی از فلزاتی مانند آهن، فولاد، آلومینیوم و مس است که در فرایند تولید و نگهداری چیلر تولید می‌شوند. این قطعات ممکن است به دلیل خرابی، سایش یا عدم استفاده به عنوان ضایعات دور ریخته شوند. این ضایعات ممکن است شامل اجزای مختلف چیلر مانند پوسته، لوله ها، پره های توربین و قطعات الکترونیکی باشد. 

ضایعات پلاستیکی چیلر شامل قطعات پلاستیکی مانند لوله ها، شیرها، پوشته ها و قطعات دیگر است که این قطعات نیز به دلیل عدم رسیدگی ممکن است دچار پوسیدگی و خرابی شوند و به عنوان ضایعات تلقی شوند. 

برای دفع ضایعات چیلر باید از روش های مناسبی مانند بازیافت، تصفیه و دفع در محل های مجاز استفاده کرد تا به محیط زیست آسیب نرساند.

مراحل بازیافت ضایعات فلزی چیلر به ترتیب زیر است:

1- جمع آوری : در این مرحله، ضایعات فلزی چیلر جمع آوری و به محل هایبازیافت مناسب منتقل می شوند.

2- جدا سازی : در این مرحله فلزات مختلف از یکدیگر جدا شده و به صورت جداگانه بازیافت می شوند. برای جداسازی فلزات از روش های مختلفی مانند روش آسیاب کردن، روش مغناطیسی و روش استخراج با حلال استفاده می شود.

3- بازیافت : پس از جداسازی، فلزات با استفاده از روش های بازیافت مناسب، به صورت قابل استفاده مجددا تولید می شوند. برای بازیافت فلزات، از روش های مختلفی مانند ذوب، نورد، تراشکاری و چکش زنی استفاده می شود.

روش های بازیافت ضایعات پلاستیکی چیلر شامل مراحل زیر می باشد:

1- جمع آوری : در این مرحله، ضایعات پلاستیکی چیلر جمع آوری و به محل هایبازیافت مناسب منتقل می شوند.

2- جدا سازی : در این مرحله نیز همانند فلزات، پلاستیک های مختلف از یکدیگر جدا شده و به صورت جداگانه بازیافت می شوند. برای جداسازی از روش های مختلفی مانند روش آسیاب کردن، روش شستسو و روش جداسازی با حلال استفاده می شود.

3- بازیافت : پس از جداسازی، پلاستیک ها با استفاده از روش های بازیافت مناسب،  مانند ذوب و فشرده سازی به محصولات قابل استفاده تبدیل می شوند. 

برای مطالعه مطالب مرتبط، به لینک‌های زیر مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *